Inrikes

Tre greps vid facklig blockad

Onsdagens blockad gick ganska lugnt till, säger Peter Jacobsson, fackligt ombud. Över tjugo tjänstemän utestängdes från sitt arbete på stadsdelsförvaltningen, men eskorterades efter ett tag in av polis via ett garage. Dagen efter började polisen filma alla deltagare i blockaden. De flesta deltagare stod i torsdags vid garaget där tjänstemännen tidigare tagit sig in. – […]

Onsdagens blockad gick ganska lugnt till, säger Peter Jacobsson, fackligt ombud. Över tjugo tjänstemän utestängdes från sitt arbete på stadsdelsförvaltningen, men eskorterades efter ett tag in av polis via ett garage.
Dagen efter började polisen filma alla deltagare i blockaden. De flesta deltagare stod i torsdags vid garaget där tjänstemännen tidigare tagit sig in.
– Polisen gjorde då en manöver och ingrep vid huvudingången i stället, vilket vi inte riktigt trott att de skulle göra. Två sektionsmedlemmar och en syndikatsmedlem greps för egenmäktigt förfarande. Det är märkligt eftersom ingen just då försökte ta sig in, alltså hindrade de gripna ingen fysiskt, säger Peter Jacobsson.
De tre släpptes efter att blockaden avslutats. Malmö LS har inte haft några fler möten med polisen efter gripandena.
– De verkar ju ha etablerat sin praxis nu. Men vi kommer absolut att gå vidare med vår JO-anmälan av dem, även om det blir lite mycket att slåss på två fronter samtidigt, säger Peter Jacobsson.

I tisdags kallades Nancy Ertl, den andra i ordningen av anställda som omplacerats (se faktaruta) till möte med Fosie stadsdelsförvaltning. Nancy Ertl var också en av dem som greps vid torsdagens blockad. Hoppet om att mötet skulle handla om att hon skulle få sin anställning tillbaka krossades dock.
– Det blev ett kort möte som inte ledde någonstans alls. Jag anser ju att jag blivit kränkt, och de ville förhöra sig om hur de skulle kunna handla annorlunda i framtiden. Men alltihop handlar ju om att jag har blivit uppsagd, och de sade inget om min anställning.
– Om något så verkar stadsdelsförvaltningen ännu mer ovillig att lösa konflikten nu, säger Nancy Ertl.
– De är envisa och håller varandra om ryggen, menar att de inte gjort något fel. De är ovilliga att samarbeta och vill lämna konflikten bakom sig. Men vi fortsätter driva det här, vi har varslat om blockader för hela sommaren.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga