Inrikes

Kulturförening mister kommunstöd

Den ideella kulturföreningen Glassfabriken i Malmö har kommit i konflikt med Södra innerstadens stadsdelsförvaltning. Stadsdelsförvaltningen bröt i förra veckan sitt samarbete med Glassfabriken och dess Sevedsprojekt. Sevedsprojektet startade i april och syftar till att skapa samhällsengagemang hos de boende, särskilt ungdomar, i områdena Seved och Södra Sofielund som har en hög procent låginkomsttagare och arbetslösa. […]

Den ideella kulturföreningen Glassfabriken i Malmö har kommit i konflikt med Södra innerstadens stadsdelsförvaltning. Stadsdelsförvaltningen bröt i förra veckan sitt samarbete med Glassfabriken och dess Sevedsprojekt. Sevedsprojektet startade i april och syftar till att skapa samhällsengagemang hos de boende, särskilt ungdomar, i områdena Seved och Södra Sofielund som har en hög procent låginkomsttagare och arbetslösa. Tanken är att de boende ska delta i olika aktiviteter och att områdenas status ska höjas.
Stadsdelschefen Eva Ahlgren säger till Sydsvenska Dagbladet att beslutet att bryta med Glassfabriken kom efter ett samtal från Malmöpolisen.
– Jag fick en muntlig föredragning av polisen, där de sade att det fanns klara belägg för att medlemmar i styrelsen ingick i organisationer som genomförde våldsaktioner, säger Eva Ahlgren.
Hon nämner grupper som djurrättsaktivister, Reclaim the streets och Osynliga partiet, och menar att Glassfabriken har varit en central samlingsplats för dem. Arbetaren har inte kunnat nå Eva Ahlgren för en kommentar.

César Vargas är en av projektledarna för Sevedsprojektet. Han sitter inte med i Glassfabrikens styrelse, men säger till Sydsvenska Dagbladet att han tvivlar starkt på den bild Eva Ahlgren förmedlat.
– Vi har tusen medlemmar. Vi kan inte hålla koll på vad alla gör. Men jag är hundra procent säker på att organisationen är clean, säger César Vargas.
Glassfabriken beviljades i september förra året ett bidrag på närmare en miljon kronor till Sevedsprojektet genom ”Välfärd för alla”, en kommunal satsning som är tänkt att leda till ökad välfärd och tillväxt för regionen. Södra innerstadens stadsdelsförvaltning gick i fredags ut med en dementi på Malmö stads hemsida angående att de beviljade pengarna skulle dras in. Det avbrutna samarbetet innebär främst att Glassfabriken blir av med två lokaler som stadsdelsförvaltningen upplåtit.
Projektledarna för Sevedsprojektet kommer få rimlig tid på sig att hitta andra lokaler att verka i, sägs det vidare. Att samarbetet avbrutits förklaras med att stadsdelsförvaltningens ledning tycker att det är viktigt att markera att dess samarbetspartners måste värna demokratiska värden.
Styrelsen för Glassfabriken vill inte uttala sig alls i dagsläget. De ska ha möten med stadsdelsförvaltningen närmaste tiden och försöka komma fram till en lösning.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984