Inrikes

Papperslös lurades på lönen

En asylsökande kvinna från Bolivia har lurats på sin lön efter att ha arbetat med städning, tvättning och barnpassning hos en familj i Rinkeby, uppger hennes fackförening Stockholms LS av SAC. Kvinnan har jobbat totalt 400 timmar och utlovats en timlön på 30 kronor. Löneutbetalningen drog ut på tiden, och till slut vägrade arbetsgivaren att […]

En asylsökande kvinna från Bolivia har lurats på sin lön efter att ha arbetat med städning, tvättning och barnpassning hos en familj i Rinkeby, uppger hennes fackförening Stockholms LS av SAC.
Kvinnan har jobbat totalt 400 timmar och utlovats en timlön på 30 kronor. Löneutbetalningen drog ut på tiden, och till slut vägrade arbetsgivaren att betala och hotade i stället att ange kvinnan och få henne utkastad från landet om hon skulle kräva sin lön.
Efter fruktlösa förhandlingar, och besök hos arbetsgivaren, ordnade Stockholms LS Papperslösagrupp förrförra helgen torgmöten i Rinkeby tillsammans med Skärholmens LS.
Under aktionen kontaktades papperslösagruppen av ytterligare en kvinna som lurats på sin lön av en städfirma. Lotta Holmberg från gruppen säger till Arbetaren att den här typen av händelser är långt vanligare än många kan föreställa sig.
– Arbetsgivarna tror att de kan utnyttja de här människorna och komma undan, bara för att de är asylsökande. Men har man jobbat har man rätt till lön.
Familjen vägrar fortfarande att betala och menar att det inte har rört sig om något anställningsförhållande, utan att de bara hjälpt kvinnan.
I tisdags samlades personer ur Skärholmens och Stockholms LS för att dela ut flyblad på mannen i familjens arbetsplats i Haninge Centrum.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga