Kommentar #67/2022

Vad händer egentligen på Arbetaren?

Redaktionen förstår att tidningens läsare undrar vad det är som pågår på Arbetaren. Vi kommer inom kort att publicera en analys av de senaste veckornas händelser, som kommer att skrivas av en fristående skribent. Tills dess vill vi klargöra några saker.

Måndagen den 15 augusti fick tidningens anställda veta av bolagsstyrelsens vd att Kajsa Ekis Ekman anställts som vikarierande chefredaktör och att hon skulle tillträda torsdagen den 25 augusti. 

Varken redaktionen eller tidningens styrelse var informerade om att en tillsättning var på gång. Vd:n Thomas Karlsson hade på eget bevåg skrivit kontrakt med henne. Till följd av det protesterade redaktionsmedlemmarna mot beslutet. Det ledde till att vd:n varnade tre av dem med avsked, men också att anställda sade upp sig i protest.

Arbetaren ägs av SAC Syndikalisterna och tidningen är i förlängningen medlemsägd av dess medlemmar. SAC:s politiska värdegrund baseras på demokratiska beslutsprocesser och arbetarinflytande. Något som medarbetarna på tidningen Arbetaren även månar om och strävar efter på redaktionen. 

I helgen fattades ett beslut av SAC högsta organ, Centralkommittén (CK), om att Kajsa Ekis Ekmans kontrakt som vikarierande, tillförordnad chefredaktör ska hävas. Utöver det skiljs nuvarande vd Thomas Karlsson från sitt uppdrag.

Att kontraktet hävs av organisationen, som baserat beslutet på medlemmarnas vilja, innebär att demokratin och arbetarinflytandet är något som tas på allvar. 

För oss är det viktigt att interndemokratin upprätthålls. Om beslutsprocessen gått korrekt till från början hade vi inte varit där vi är idag. 

För redaktionen gäller det nu att få tidningen att gå runt och se till att vi räddar presstödet. Vi har förlorat många prenumeranter de senaste dagarna och hoppas på att dessa kan överväga att komma tillbaka framöver. Det är tack vare er vi finns. 

I det samhällsklimat som råder så är det viktigare än någonsin att det finns en fri tidning som står på arbetarnas sida och som vägrar tystas inför fascistiska strömningar i samhället. 

Arbetaren fyller hundra år i år. Tidningen är och ska förbli en frihetlig och orädd pressröst i Sverige.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga