Inrikes #41/2022

Bemannings­­företag blir av med kvalitets­stämpel

Skärmavbild av företagets hemsida som presenterar auktoriseringen de nu förlorat
Bemanningsföretaget tillämpar ett avtalsshoppat kollektivavtal som lett till att personal gått miste om hela dagslöner. Foto: skärmavbild, Berit Roald/TT

Restaurangassistans har använt kvalitetsstämpeln från bemanningsbolagen och därmed framställt sig som ”seriösa” och att de följer ”lagar och regler.” Men bakom fasaden har de avtalsshoppat sig till billigare avtal som snuvar de anställda på lönen. Men nu ryker stämpeln. 

Sedan 2009 har företaget Restaurangassistans stoltserat med bemanningsbolagens auktoriseringsstämpel på sin hemsida. De beskriver sig som ”störst på bemanning inom hotell- och restaurang” och listar stolt sina kunder som Gröna Lund, Scandic och Stockholms Stad. Enligt deras egen hemsida innebär märkningen ”en garanti för kunderna att vi som leverantör är seriös och följer lagar och regler. Auktorisationen försvårar för oseriösa företag att verka.”

Ett krav för att få kvalitetsstämpeln är att ha kollektivavtal och det har företaget, de har två stycken till och med. Men det som är mest relevant för de anställda, bemanningsavtalet, det har man inte följt i praktiken. 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984