Inrikes #98/2021

Kommuner vill ha svart lista över välfärds­fuskare

SKR-skylt på husfasad
Det utbredda fusket inom den privata hemtjänsten kostar miljoner kronor i skattepengar varje år. Foto: Henrik Montgomery /TT

Fuskande företag inom välfärdsbranschen är ett utbrett problem, men kommunerna lyckas inte sätta stopp. Samma företag kan kastas ut i en kommun, men komma tillbaka i en annan. Nu vill kommunerna ha en svart lista över fuskande företag att dela mellan sig, enligt en rapport från SKR.

Flera kommuner är trötta på att bli blåsta på miljontals kronor av fuskande välfärdsföretag. Det framgår av medarbetare i 30 kommuners enkätsvar i en rapport från arbetsköparorganisationen Sveriges Kommuner och Regioner, SKR. Flera efterfrågar möjligheten att sätta upp företag som avslöjas med att fuska på en svart lista som sedan kan delas mellan kommunerna. Nu kan det vara på gång, enligt uppgifter i Dagens Industri.

– Vi behöver kunna larma varandra. Där gäller det att ta reda på vad det finns för lagstiftning och vilka möjligheter vi har att göra den typen av överföring av uppgifter mellan kommunerna, säger Lena Langlet, sektionschef på SKR till Dagens Industri.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga