Inrikes #74/2021

Protest mot marknadshyra: “Hotet inte över”

"Gör om, gör rätt, gör hyresrätt" var ett av slagorden som ropades under lördagens demonstration mot marknadshyror på Sergels torg i Stockholm. Foto: Miguel Vergara

I lördags anordnade kampanjen “Nej till marknadshyra” demonstrationer runt om i landet. I Stockholm gick tåget från Sergels torg till Medborgarplatsen.

Under lördagen sände den nystartade kanalen Radio Noden i samarbete med Skiftet flera timmar protestradio med temat stoppa marknadshyrorna. En hundra meter lång banderoll vecklades ut på Medborgarplatsen. Enligt arrangörerna deltog uppemot tusen personer i demonstrationen i Stockholm. I talen betonades att politikerna behöver återskapa en social bostadspolitik där bostaden ses som en social rättighet och inte en vara på en marknad.

– Det var en välbesökt demonstration med många brandtal mot marknadshyror och det som kallas Stockholmshyra med en uppsluppen stämning, säger Dominika Polanska, bostadsforskare och aktivist till Arbetaren.

Foto: Miguel VergaraDominika Polanska, bostadsforskare
Foto: Miguel Vergara
Dominika Polanska, bostadsforskare

I juni fälldes regeringen just på grund av frågan om införandet av marknadshyror i nyproduktion, men bostadsforskare och aktivister befarar att de ändå kommer att införas. Detta skulle på sikt kunna leda till kraftiga hyreshöjningar.

– Hotet är inte över då bostadsmarknaden för dem som bor i hyresrätt fortfarande präglas av hot om renovräkning, ombildning och utförsäljning. Det är fortfarande så att höga hyreshöjningar i samband med en renovering tvingar många att flytta och bidrar till fördjupad segregation och att vi har sett antalet hyresrätter med överkomlig hyra krympa avsevärt i och med renovräkningar, ombildningar och utförsäljningar, säger Dominika Polanska och fortsätter:

– I Stockholm diskuteras i nuläget frågan om systematisering av hyran och konsekvenserna av ”Stockholmshyra” i form av hyreshöjningar är inte helt tydliga.

Närmare 200 organisationer och föreningar har uttalat sitt stöd för Nej till marknadshyra, som i april i år ordnade demonstrationer i 136 städer. Fler demonstrationer väntar under hösten.

Foto: Andreas Gangl
Foto: Andreas Gangl
Foto: Andreas Gangl
Foto: Andreas Gangl
Foto: Miguel Vergara
Foto: Miguel Vergara
Foto: Andreas Gangl
Foto: Andreas Gangl
Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga