Inrikes #69/2021

Fortsatta protester mot hälsoscheman

Hälsoschema Nej Tacks facebookgrupp
Hälsoschema Nej Tack-gruppen på Facebook har samlat nästan 13 000 medlemmar. Foto: Skärmdump

Sedan i våras har protesterna mot införandet av hälsoscheman i vård och omsorg spridit sig över landet allteftersom de införs i fler kommuner. Personal vittnar om hur de kortare, men flera, nattpassen pressar personal till bristningsgränsen. Nu lyfts frågan till ministernivå.

Arbetaren rapporterade i våras om protesterna mot så kallade hälsoscheman som införs i allt fler kommuner. Enligt personalen är de nya arbetstiderna med fler nattpass och mindre att säga till om allt annat än hälsosamma. Protesterna tycks inte avta och i nästa vecka möter representanter för nätverket Hälsoschema Nej Tack socialminister Lena Hallengren (S).

– Vi har hela tiden undrat varför politikerna vill lägga sig i våra scheman. Det har aldrig behövts innan så varför skulle det behövas nu. Men ska politikerna blanda sig i, då blandar vi oss också i politiken hela vägen upp. Vi kan inte sitta utanför. Allting handlar om pengarna, säger Petra Hultberg, tidigare undersköterska i Lund och en av initiativtagarna, till Kommunalarbetaren.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga