Inrikes #58/2021

Rättegång om massavrätt­ningarna i Iran

Iraj Mesdaghi är målsägare en av åklagarens huvudvittnen i rättegången. 1988 satt han fängslad tillsammans med andra politiska fångar som avrättades. Foto: Ola Westerberg/TT

Vittnen från runt om i världen har kontaktats och ombetts att vittna i en rättegång som förväntas bli en av de största internationella brottsmålen i Sveriges historia. Målet gäller den person som i tisdags åtalats vid Stockholms tingsrätt för folkrättsbrott och flera mord i samband med massavrättningarna av tusentals politiska fångar i Iran 1988.

Den åtalade mannen greps på Arlanda för två år sedan i samband med ett besök i Sverige. Sedan dess har utredning pågått och målsägare kontaktats runt om i världen och ombetts att vittna i rättegången. Totalt sätt står nu 49 personer som målsägare i målet. Det handlar både om anhöriga men även om personer som satt fängslade men överlevde det som hände 1988.

– Det här åtalet är så otroligt viktigt för oss: alla mammor, pappor, familjer och andra anhöriga till personer som fallit offer för den iranska regimen, säger Iraj Mesdaghi som är målsägare och en av åklagarens huvudvittnen, till TT. 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga