Inrikes #52/2021

Inga kisspauser på Pågatågen

I höstas beslutade förvaltningsrätten att anställda på Pågatågen skulle ha rätt till kisspauser. Men Arriva överklagade till kammarrätten som upphävde beslutet. Foto: Johan Bävman/TT

Kammarrätten upphäver Arbetsmiljöverkets beslut att anställda på Pågatåg ska ha rätt till minst tio minuters kisspaus på personaltoalett efter två och en halv timmars arbete. Enligt kammarrätten har myndighetens krav inte ett tydligt stöd i lagen.

Arbetaren har tidigare rapporterat om hur skyddsombud på Pågatåg sedan 2018 har drivit kravet på kisspauser. I höstas beslutade Arbetsmiljöverket att tågentreprenören Arriva skulle ordna med pauser till personalen efter två och en halv timme, för att de skulle kunna besöka en personaltoalett och slippa gå på kundtoaletterna på tågen. Annars skulle bolaget tvingas betala 80 000 kronor i vite. Arriva vände sig då till förvaltningsrätten, som gick på verkets linje. Då överklagade Arriva till den ännu högre instansen kammarrätten, som beslutade att riva upp beslutet.

– Det krävs att åtgärden har ett klart stöd i lag och att syftet med ingripandet uppväger de negativa effekter det innebär för arbetsgivaren, sade rättens ordförande, kammarrättsrådet Åsa Ståhl, i ett pressmeddelande. 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga