Inrikes #48/2021

LO-fack bryter samarbete med PTK

LO ville förhandla med Svenskt Näringsliv, men arbetsköparorganisationen bjöd också in PTK till förhandlingarna och tjänstemannaorganisationen har egna krav mot LO.  Foto: Linus Meyer/Pappers/Montage Arbetaren

Pappers ansluter sig till Livs linje och bryter allt samarbete med tjänstemannaorganisationen PTK. Enligt LO-förbunden agerar inte PTK under förhandlingarna "på det sätt som är rimligt att förvänta sig av en facklig huvudorganisation”. Facken anklagar PTK för att blockera förhandlingarna med Svenskt Näringsliv om omställningsavtalet som är en del av Las-förhandlingarna.

De inledda förhandlingarna mellan Svenskt Näringsliv och LO om omställningssystemen som följde las-avtalet är pausade till den 8 september. Men LO-förbunden Livs och Pappers anklagar nu samverksansorganisationen för tjänstemannafacken i privat sektor, PTK, för att ha saboterat LO:s förhandlingsläge. Detta genom sitt blotta deltagande, men också genom att ställa kravet att de LO-förbund som ställer sig utanför Las-uppgörelsen ska stängas ute från omställningsstödet. Livs har tidigare deklarerat att de, som en följd av PTK:s agerande, stoppar allt samarbete med PTK och nu följer Pappers efter.

– Det har varit ett svårt beslut att ta – vi har haft ett bra samarbete med tjänstemännen under lång tid. Men Pappers tror på att LO ska vara huvudpart i förhandlingarna och därför stödjer vi Livs beslut och även Pappers pausar samarbetet med PTK, säger Pontus Georgsson förbundsordförande Pappers i ett pressmeddelande. 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga