Signerat #29/2021

De blåbruna ljuger om kriminaliteten

Maria Robsahm, skribent Foto: Privat

Ljuger de? Eller säger de bara det som är osant? Egentligen är det ointressant – de BORDE veta att det inte är sant. “Kriminaliteten ökar”, säger de från den blåbruna planhalvan. Det är inte sant.

De borde ha lärt sig från USA. Att sanning finns. Att fakta finns. Att det finns ingen ”alternativ sanning”. Hur mycket Trump än försökte. Han fick lära sig att allt kan inte normaliseras till utspel på den högerextrema planhalvan.

Detta gäller även i Sverige hur mycket än Åkesson och de andra ljuger och använder Trumps “alternativa sanning”. Det som är osant är osant. Ingenstans blir detta tydligare än inom det politiska samtalet om kriminalitet. Men det gäller att det finns de som påpekar dessa lögner, dessa osanningar. Människor som inte tror att det finns olika versioner av sanning. Det borde finnas fler journalister som vågar säga att kejsaren är naken.

På den blåbruna planhalvan sägs det sedan flera år att “kriminaliteten ökar”. Det är inte bara Åkesson utan Busch, Kristersson och Sabuni som hävdar detta. De utgår från detta som ett etablerat faktum. Och även andra upprepar det. Men det är lik förbannat en osanning. En lögn, möjligen, om de vet att det inte är sant. Men egentligen är det ointressant – de BORDE veta att det inte är sant. Ljuger de medvetet? Kristersson, Busch och Sabuni? Ärligt talat vill jag inte tro det. Då tror jag hellre att de är dåliga på att ta in fakta.

Det är ganska lätt i dag att få tillgång till fakta. Särskilt lätt för den som har tillgång till Riksdagens utredningstjänst (RUT) som gör utredningar på uppdrag av riksdagens ledamöter och partier, när man vill underbygga ett politiskt förslag med fakta. Men frågan är om Ebba, Jimmie, Ulf och Nyamko vill det? Eller om de hellre vill skrämma upp folk med osanningar. Har de ens använt sig av denna eminenta Riksdagstjänst? I stället gör de som vem som helst, bläddrar litet förstrött i kvällspressen och suckar över den ökande brottsligheten – som INTE ökar om de tog reda på fakta. Jag har inte tillgång till Riksdagens utredningstjänst. Men det är inte särskilt komplicerat att själv ta reda på fakta.

Att misshandeln mot män har minskat kraftigt bekräftas inte bara av statistik om polisanmäld brottslighet från BRÅ. Socialstyrelsens Patientregister ger samma tydliga trend. Antalet män som vårdats på sjukhus för våld har minskat med 44% sedan 2010.

Kriminaliteten har ändrats, men den har inte ökat. På vissa områden har kriminaliteten minskat. Låt oss fokusera på brottet misshandel, kapitel 3 paragraferna 5-6 i Brottsbalken. Den totala polisanmälda misshandeln har minskat de senaste tio åren med 14,4 procent. Om vi delar upp våldet mot vuxna i fyra kategorier, där kvinnor och män blir misshandlade av en bekant eller av en obekant så visar det sig att våldet minskar i alla dessa – utom en. Våldet mot kvinnor av en bekant är det enda våld som har ökat det senaste årtiondet. Detta är fakta.

Och om det verkligen fanns ett intresse för våldet i samhället så skulle ansvariga politiker och ansvariga journalister ställa de riktiga frågorna. Som varför våldet mot kvinnor av en bekant är det enda våld som ökar. Beror det på ökad anmälningsbenägenhet? Beror det på att detta våld rent faktiskt har ökat? Data från kvinnojourerna talar sitt tydliga språk. Och det bekräftas av den officiella statistik vi har. Att misshandeln mot män har minskat kraftigt bekräftas inte bara av statistik om polisanmäld brottslighet från BRÅ. Socialstyrelsens Patientregister ger samma tydliga trend. Antalet män som vårdats på sjukhus för våld har minskat med 44% sedan 2010.

I stället tvingas vi påpeka lögner och påhitt om att våldet generellt har ökat. Men de politiker och journalister som pratar om det ökande våldet generellt har fel. Det polisanmälda våldet mot kvinnor över 18 år från en obekant förövare har också minskat. Med 30 procent. Det vill säga det våld mot kvinnor som SD brukar fokusera på – att en fullständig okänd person angriper en kvinna – har minskat med en tredjedel.

Våldet gentemot män från en obekant förövare har minskat med 46 procent och våldet mot en man från en bekant har minskat med 15 procent. Det som har ökat är våld mot kvinnor från en bekant person. Om det verkligen fanns ett intresse för grundläggande fakta så skulle detta uppmärksammas. I stället kämpar vi striden om sanningen.

Det borde finnas fler journalister som vågar ta reda på fakta. Det måste finnas fler riksdagspolitiker som frågar Riksdagens utredningstjänst. Den kriminella kejsaren är naken.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga