Kultur #8/2021

Lars Norén var en av alla de viktiga

Författaren Lars Norén i samband med att han fått 1994-års Pilotpris. Foto: Janerik Henriksson/TT

Kultursverige har under senaste året lidit av stora förluster: PO Enquist, Ola Magnell, Einar Heckscher, Max von Sydow, Maj Sjöwall, Sven Wollter, Izzy Young, Kristina Lugn, Beate Grimsrud, Siv Widerberg, Björn Ståbi, Mona Malm och Gunnel Lindblom är några av dem – envetna sökare, och förmedlare av kulturen som motstånd mot det onda och det förvirrande, och som tröst och hopp. Människor som i verklig mening var sanna i sitt arbete, och ofta släppte allt annat för att formulera frågorna kring att vara människa, där den eviga kampen för att försöka förena det inre med den yttre personan är en del av existensen.

Lars Norén som avled i januari var i allra högsta grad en företrädare för kulturens oerhörda betydelse för människan. I den senast utgivna delen av serien Dagbok, 2015–2019, skriver han: ”Jag accepterar inga andra gränser än de som uppehåller motstånd”. Vad menar han med det? Meningen kunde lätt förbises, men Noréns texter förvandlades nu vid hans död omedelbart från ett pågående samtal till ett testamente. Den idag starka känslan kommer förstås att mildras med tiden.

Hans verk, poesi, pjäser och andra texter, och en mängd intervjuer där han skriver kloka saker om lidande, glädje i skapande och möten med andra människor, utveckling och att vara mitt i sin samtid handlar så uppenbart om kommunikation. Trots rykten om motsatsen var Norén tillgänglig, han uppskattade samtal och möten, men kämpade med att inte låta dem ta över skapandet som för honom måste komma ur det egna innersta.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan