Inrikes #8/2021

Inomfackligt angrepp på las-avtalet på annonsplats

Transportavdelningarnas annons monterat på en uppslagen arbetsrättsbok
Annonsen ifrågasätter starkt IF Metalls och Kommunals agerande, som att "gå bakom ryggen". Foto: Faksimil, Axel Green Montage: Arbetaren

Sex Transportavdelningar går till frontalangrepp mot IF Metalls och Kommunals överenskommelse med arbetsköparna om las genom en annons i förbundens tidningar. Men enligt en av initiativtagarna ska den inte ses som ”bara skäll” utan är en utsträckt hand till förbundens medlemmar. Men IF metalltoppens svar har inte gjutit olja på vågorna.

”Hur ska våra medlemmar våga ta fackliga uppdrag med dessa utökade undantag och förenklade rätt att säga upp på grund av personliga skäl?” Det frågar sig de sex avdelningar av Transport i en helsides annons som förts in i Kommunalarbetaren och snart publiceras i Dagens Arbete. De två tidningarna är IF Metalls och Kommunals förbundstidningar och udden är riktad mot de två förbundens beslut att ansluta sig till det las-avtal mellan PTK och Svenskt Näringsliv som LO tidigare enhälligt förkastat. ”Ett svek” skriver avdelningarna i annonsen.

– Det var en stor besvikelse att de två största förbunden gick bakom ryggen och gick vidare med något vi var överens om att vi inte skulle gå med på. En gris är en gris även om den är sminkad, säger Jörgen Wärja, ordförande för Transports avdelning 2 innan han är tvungen att fortsätta dirigera hamntrafiken i Trelleborgs hamn.

Orden är hämtade ur annonsen och återspeglar de ord Kommunals avtalssekreterare Johan Ingelskog använde om det förslag LO-ratade, men som förbundet med vissa korrigeringar sedan gick med på. Men enligt Transportavdelningarna är uttrycket fortfarande en träffande beskrivning. Avdelningarna ser avtalet, som nu bereds av arbetsmarknadsdepartementet för att införas i lagtext, som ett institutionaliserande av hyvling. Det är följden av avtalets skrivning om sex månaders varsel innan arbetsköparna sänker anställningsgraden för det anställda, argumenterar man. Vad Kommunal kallade ”en seger” väger inte upp utökade undantag från las-turordningen vid uppsägningar som nu dessutom utökas till att inte bara gälla för mindre företag utan hela arbetsmarknaden.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan