Följetong #71/2020

Sommarföljetongen, Sjukt, syster! – del 25

Bild: TT/Stockholmskällan, Montage: Arbetaren

Berättelsen om sjuksköterskan är ett unikt kapitel i vår historia. Historien är full av starka, drivande kvinnor som lämnat avtryck in till våra dagar. I boken Sjukt, syster! visar Sara Heyman hur stereotypa bilder av sjuksköterskan fortsätter att verka och stå i vägen för högre löner och bättre arbetsvillkor. Detta är del 25 i följetongen.

Min vilja att fördjupa mig i synen på sjuksköterskan väcktes av reaktionerna jag mötte när jag hade bestämt mig för att bli sjuksköterska. Men i ett senare skede har intresset också handlat om att hitta min egen identitet i en ny yrkesroll. När jag tog på mig landstingskläderna gick jag från att vara den som ställer tuffa, journalistiska frågor med mikrofonen i högsta hugg (Varför har ni inte gjort något åt det här tidigare? Vilket är ditt ansvar i det här misslyckandet?) till att vara den som ställer de omtänksamma frågorna (Hur känns det nu? Var gör det ont? Vill du ha något att dricka?) – och jag erkänner att det inte bara var lätt. Konfrontationen med de olika schablonbilderna av sjuksköterskan gjorde det knappast lättare. 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984