Inrikes #66/2020

Rektorn: ”Vi måste veta vad våra skattepengar går till”

Linnéa Lindquist, rektor och skoldebattör Foto: Privat, Skärmdump Montage: Arbetaren

Skoldebattören och rektorn Linnéa Lindquist har börjat spara ned all skolstatistik innan den försvinner. Det började hon med sedan det stod klart att skolors statistik skulle sekretessbeläggas och klassas som friskolornas affärshemligheter, en förändring som riskerar att få stora konsekvenser, anser hon. Arbetaren har frågat henne varför.

Om en knapp vecka går det inte längre att jämföra enskilda skolors elevsammansättning, genomströmning och betygsresultat. Detta efter en dom i Kammarrätten som slog fast att dessa uppgifter är affärshemligheter, något friskolorna konkurrerar med. Domen har väckt stor upprördhet både hos myndigheter, inom forskningen, i skolvärden och hos allmänheten. En av de som upprörts är Linnéa Lindquist, rektor och skoldebattör, som nu har börjat spara ned all befintlig statistik innan det är försent. Arbetaren ringer upp henne.

– Jag har sparat ned en del statistik från 2018 och allt 2019. Jag gör det för mig själv. Jag är väldigt kritisk till att skolan sålts ut och gjorts till en marknadsplats. För att visa på vad som är fel behöver jag statistiken. Bara med relevant fakta kan man säga något om betygen.

Vad är faran med att statistiken inte längre får redovisas? 

– Problemet är att nu kan inte forskare titta på skolan och göra betygsforskning till exempel. Man kommer inte heller kunna göra jämförelser mellan faktiska resultat och betyg för att se om det sätts glädjebetyg. Men det går inte heller att granska skolan och titta på dess resultat eftersom det numera är en affärshemlighet. Det är ett väldigt radikalt beslut och som kommer får väldigt stora konsekvenser. 

Kommer du publicera den här statistiken?

– Jag har publicerat massor och kommer fortsätta att göra det. Men vi hade sluppit hela den här grejen om offentlighetsprincipen hade fått gälla för friskolorna.

Är inte uppgifterna för friskolorna faktiskt är affärshemligheter?

– 
Att kalla betygsstatistik och elevunderlag affärshemligheter är anmärkningsvärt. Skolornas enda inkomst är skattemedel och dess användning ska vara transparent. Vi måste kunna veta vad våra pengar används till, kunna följa skolornas resultat och kunna se om det sker betygsinflation. Alla de här grejerna är superviktiga i ett öppet samhälle.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga