Film #58/2019

Kärlek med extra allt

Uppladdning inför Carmens bröllop, med hennes kärlek Lola (till vänster). Foto: Scanbox entertainment

[FILM] Carmen & Lola Manus och regi: Arantxa Echevarrias Tradition och utanförskap utgör en bra grogrund för strikta regler som funkar för en grupp men kan stressa den enskilde. I Carmen & Lola är det en grupp starkt kristna romska familjer strax utanför Madrid som står i fokus. De lever ett till synes tryggt liv […]

[FILM] Carmen & Lola
Manus och regi: Arantxa Echevarrias

Tradition och utanförskap utgör en bra grogrund för strikta regler som funkar för en grupp men kan stressa den enskilde. I Carmen & Lola är det en grupp starkt kristna romska familjer strax utanför Madrid som står i fokus. De lever ett till synes tryggt liv med barn som kan välja att studera vidare, om fadern så önskar. Särskilt flickorna får finna sig i att deras framtidsplaner bestäms ovanför deras huvuden.

Snart sjuttonåriga Lola är fast besluten att bli lärare, med visst stöd hos modern som önskar sin dotter ett bättre liv än sitt eget – provocerande nog för fadern förstås. På kvällarna smyger Lola ut och skapar vackra graffitimålningar, ofta med fåglar i flykt. Hon smygtittar på lesbisk porr längst in i tobaksaffären och blir blixtkär när hon träffar sin kusins tilltänkta brud Carmen.

Hela släkten laddar för det förestående bröllopet som inleds med en strikt traditionell och förment frivillig ceremoni mellan fäderna och ungdomarna uppklädda till tänderna. Den glada och sensuella Carmen längtar efter kärlek och sex men hennes unga machofästman visar sig snart mindre intressant än hans kusin.

Carmen & Lola är en film späckad av romantik och dramatik med hjärtan, trånande, gråt och stora känslor.

Homosexualitet betraktas som otänkbar och pervers men möjlig att bota, och Carmen och Lola som inte kan stå emot lusten och den allt starkare kärleken får kämpa ordentligt med sina känslor, och så småningom med familjen när en skvallertant får syn på dem i en intim stund.

Carmen & Lola är en film späckad av romantik och dramatik med hjärtan, trånande, gråt och stora känslor. Här finns galna fäder, livrädda mammor, skvallriga småsyskon och stöttande kvinnor. Men här finns också starka bilder från det romska samhället där man förstår att den viktiga sammanhållningen kan ha ett högt pris.

Regissören Arantxa Echevarria och hennes team ägnade mycket tid åt samarbete med en stor grupp romer varifrån också skådespelarna, mestadels (häpnadsväckande bra) amatörer, hämtats. Filmen har ändå utsatts för bojkott av konservativa romer. Den är alltså även i verkligheten ett slags stark och underbar Romeo och Julia-saga för vår tid.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan