Inrikes #30/2019

Gekås punktmarkerar kassapersonal

Varuhuset Gekås har inte lyssnat på personalen som i fackliga förhandlingar sagt att de tycker övervakningskameror i kassan inkräktar på de anställdas integritet. Foto: Roger Lundsten/TT

Varuhuset Gekås i Ullared kör över facket och sätter upp 82 kameror, en på varje enskild kassamedarbetare, trots protester. Företagets beslut kommer efter att två tidigare anställda dömts för stöld. Kollektiv bestraffning, anser facket.

Trots fackets protester väljer varuhuset Gekås i Ullared att köra över facket och montera 82 nya kameror för att övervaka kassapersonalen. Nu tar fackklubben hjälp av Datainspektionen.

– Vi känner oss överkörda och är ledsna för att det här inte kunnat lösas förhandlingsvägen. Medan arbetsgivaren anser sig ha fullgjort sin informationsplikt tycker vi att något sådant här borde ske i samverkan, säger Izabela Nanneson, ordförande för Handelsklubben.

Det blir en kollektiv bestraffning.
Izabela Nanneson, ordförande för Handelsklubben på Gekås Ullared

Arbetsköparens motiv är att det behövs ta krafttag mot stölder sedan två, nu tidigare, anställda dömdes för att ha medverkat i en insiderhärva. Men ur fackets perspektiv är det fel att misstänkliggöra hela personalstyrkan på grund av två tidigare medarbetares oärlighet.

– Det blir en kollektiv bestraffning. Brottets storlek ursäktar inte att man gör ett sådant intrång på alla andra anställdas integritet, säger Izabela Nanneson.

När företaget meddelade sitt beslut förra hösten uppgav företagets vd Boris Lennerhov till Expressen att han inte kunde förstå att kamerorna kunde anses kränkande.

Syftet är i första hand inte att avslöja tjuvar, utan att förebygga att tjuvarna tycker det är kul.
Boris Lennerhov, vd för Gekås Ullared till Expressen

Sedan dess har både lokala och centrala förhandlingar mellan Handels och Gekås hållits där facket har föreslagit färre kameror och att de riktas på ett sätt så att inte medarbetarna registreras. Men nu meddelar företaget att man går vidare enligt sin ursprungliga plan.

–  Jag var inte road över att sätta upp kameror från början, men för de som jobbar i kassorna är det här en trygghet. Vi har massa incidenter där man stjäl och hotar personal. Syftet är i första hand inte att avslöja tjuvar, utan att förebygga att tjuvarna tycker det är kul, säger Boris Lennerhov till Expressen.

 

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp