Omkring 1,3 miljarder människor i världen ansluter sig till den katolska kyrkan som säger sig tro att mirakel kan ske. En form är konkret kontakt med helgon som jungfru Maria, Jesus (aka Guds) moder. Det är samtidigt av yttersta vikt att inga falsarier slinker igenom, därför undersöks varje påstått mirakel noggrant. [FILM] Uppenbarelsen Regi: Xavier Giannoli […]
Omkring 1,3 miljarder människor i världen ansluter sig till den katolska kyrkan som säger sig tro att mirakel kan ske. En form är konkret kontakt med helgon som jungfru Maria, Jesus (aka Guds) moder. Det är samtidigt av yttersta vikt att inga falsarier slinker igenom, därför undersöks varje påstått mirakel noggrant.
[FILM] Uppenbarelsen
Regi: Xavier Giannoli
Stora skaror av människor kan skapa kultplatser där ett helgon påstås ha uppenbarat sig även om påven inte godkänner miraklet som trovärdigt. De ofta mycket unga människor som säger sig ha upplevt miraklen blir också själva föremål för dyrkan.
I Xavier Giannolis film Uppenbarelsen får den traumatiserade krigskorrespondenten Jaques Mayano uppdrag av påven att undersöka ett fall där en 16-årig flicka säger sig ha sett jungfru Maria. Miraklet har dragit enorma mängder av troende till det lilla samhället och den unga Anna forslas till möten med folkmassor som vill bli hjälpta från sjukdomar och andra svårigheter. Hon blir samtidigt allt mer isolerad.
Jaques utgångspunkt är att avslöja ett bedrägeri, hans medarbetare möter också ett starkt motstånd hos prästen Borrodine och nunnorna som tar hand om flickan. Anna är själv tveksam till att medverka till undersökningen men så småningom smiter hon iväg för enskilda möten med journalisten. När han börjar forska i hennes bakgrund hittar han beröringspunkter med sitt eget liv.
En fundering som filmen väcker är hur viktigt det egentligen är att bevisa att det handlar om placeboeffekt eller erkänna miraklen när tiotusentals pilgrimer söker sig till orter där uppenbarelser erkänts av katolska kyrkan som sanna, som i franska Lourdes 1858 eller portugisiska Fátima 1916.
Scener som berättar om hur den lidande flickans slemma entourage ”förstärkt” hennes påstådda upplevelser är pusselbitar man törstar efter i deckargåtan. Men de är egentligen det minst intressanta i denna urgamla och mytiska dramaturgi. Visst finns en slags sanning för Jaques att hitta, ändå lyckas han inte avslöja djupet i Annas martyrskap, bara ana.