Inrikes #68/2018

LAS-förhandlingarna påbörjade i Iggesund

I måndags påbörjades LAS-förhandlingarna mellan fack och arbetsköpare på Iggesunds pappersbruk i Hälsingland. Totalt är nio förhandlingar inplanerade fram till november. Foto: Per Trané/Studiobild Hudiksvall AB/TT

I måndags påbörjades LAS-förhandlingarna vid Iggesunds bruk. Det var i juni som beskedet om att 150 anställda varslats om uppsägning slog ned som en bomb i det lilla samhället strax söder om Hudiksvall.

Som Arbetaren tidigare rapporterat riskerar en femtedel av alla anställda vid Iggesunds bruk bli av med jobbet. Arbetsköparen, skogskoncernen Holmen, menar att varslet är en del i ett effektiviseringspaket för att öka produktionskapaciteten på pappersbruket som funnits på orten sedan 1600-talet.

Sedan beskedet kom har de flesta på fabriken haft semester, men i måndags påbörjades LAS-förhandlingarna mellan fack och arbetsköpare. Totalt är nio förhandlingar inplanerade fram till november.

– Vi har som du förstår inte kommit så långt än utan det var mest löst prat så här i början. Men det är klart att folk är oroliga och undrar hur det ska bli, säger Christer Johansson, ordförande för Pappers avdelning 15 vid Iggesunds bruk, till Arbetaren.

Han hoppas på att arbetsköparen ska komma med ett bra erbjudande till de många äldre som riskerar att drabbas vid de planerade uppsägningarna. Sammanlagt är hela 168 av nästan 800 anställda vid bruket 60 år eller äldre.

Företaget måste helt enkelt bjuda till.
Christer Johansson, ordförande för Pappers avdelning 15

Under sommaren har en arbetstagarkonsult tagits in för att granska den organisationsförändring som är planerad. Den färdiga rapporten kommer sedan att lämnas över till facket.

– Vi går ju enligt LAS, och därför blir det problematiskt om inte företaget kommer upp med något bra för våra äldre medlemmar. Då får vi problem med verksamheten. Företaget måste helt enkelt bjuda till, säger Christer Johansson.

Nästa möte är planerat att hållas den 10 september.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga