Utrikes #68/2018

Journalister i Myanmar i fängelse för granskning

Reuter-journalisten Wa Lone pratar med media medan han poliseskorteras från domstolen på måndagen. Foto: Thein Zaw/TT

Två journalister har dömts till sju års fängelse av en domstol i Myanmar (Burma) i samband med en granskning av massmorden på den muslimska minoritetsgruppen rohingya i landet. Människorättsorganisationer världen över rasar över domen och kräver nu att reportrarna släpps fria.

Det var i december förra året som journalisterna Wa Lone och Kyaw Soe Oo, båda anställda av den brittiska nyhetsbyrån Reuters, greps av polis i Myanmar (Burma). De anklagades för att ha tagit emot hemliga dokument i samband med att de utredde ett massmord utfört av militären på tio män och pojkar ur den svårt utsatta folkgruppen rohingya i Rakhineprovinsen i de västra delarna av landet.

Fallet har fått stor uppmärksamhet i media världen över och journalisternas advokat beklagade domen i ett uttalande samtidigt som internationella protester började strömma in mot landet.

– I dag är en sorglig dag för Myanmar, för Wa Lone och Kyaw Soe Oo, och för pressen i hela världen, säger Reuters chefredaktör Stephen J Adler i ett uttalande enligt SVT.

Både FN och Amnesty International fördömer domen och kräver att journalisterna omedelbart släpps på fri fot.

Wa Lone och Kyaw Soe Oo sade under rättegången att de blivit lurade av polisen sedan de fått dokumenten som klassas som hemlighetsstämplade.

En polis som under rättegången vittnade till journalisternas fördel dömdes till ett års fängelse för att ha brutit mot polisens disciplinregler.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga