Utrikes #68/2018

Fler migranter på flykt över Medelhavet dör

UNHCR vädjar om säkra vägar in i Europa sedan andelen som dör på flykt över Medelhavet ökat. Foto: Felipe Dana/TT

Färre flyr men betydligt fler drunknar. Flykten över Medelhavet mot Europa har blivit avsevärt mycket farligare. Det visar en ny rapport från FN-organet UNHCR.

Tre år efter den uppmärksammade bilden på den treåriga syriska pojken Alan Kurdi, som hittades drunknad på en strand i Turkiet, släpper FN-organet UNHCR en rapport som visar att var 18:e migrant som tar flyktvägen över Medelhavet aldrig når land.

Hittills i år har över 1 600 flyktingar omkommit. I fjol omkom en av 42 som försökte ta sig den livsfarliga vägen över havet i de ofta överfyllda och fallfärdiga båtarna. Samtidigt menar UNHCR att antalet personer som flyr minskat under året.

– I och med att antalet människor som anländer till Europa sjunker så handlar det inte längre om huruvida Europa klarar av att hantera antalet, utan ifall Europa lyckas mobilisera den medmänsklighet som krävs för att rädda liv, säger UNHCR:s Europachef Pascle Moreau i ett pressmeddelande.

UNHCR vädjar nu om säkra och lagliga vägar för dem som flyr, och efterlyser tydliga regler för hur länder och regioner förhåller sig till räddning och landsättning av människor i nöd på Medelhavet.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga