Utrikes #50/2018

Stridande parter i Jemen försvårar för nödhjälp

En flicka i Jemens huvudstad Sanaa som flytt striderna i hamnstaden Hodeida tillsammans med sin familj. Redan före kriget var Jemen Mellanösterns fattigaste land och i dag står landet inför en kollaps. Foto: Hani Mohammed/TT

Situationen i Jemen har kallats världens största humanitära kris, med omkring 22 miljoner människor i behov av hjälp. Och situationen förvärras av att båda sidor i kriget hindrar hjälp från att komma fram, enligt en ny rapport.

Enligt rapporten från Amnesty International försvårar den saudiledda militärkoalitionen införseln av humanitärt bistånd som mat, bränsle och mediciner, medan distributionen av de hjälpsändningar som kommit in landet sinkas av huthirebellerna.

– Den viktigaste slutsatsen som rapporten lyfter är att humanitär hjälp har extremt svårt att nå fram till platser inne i landet, säger Riccardo Noury, talesperson för Amnesty International i Italien.

Den viktigaste slutsatsen som rapporten lyfter är att humanitär hjälp har extremt svårt att nå fram till platser inne i landet.

Riccardo Noury, talesperson, Amnesty International i Italien

Kriget i Jemen startade efter att de shiamuslimska huthirebellerna 2014 inledde en militär offensiv och tog kontroll över landets huvudstad och en koalition, ledd av Saudiarabien, gick till motattack. Minst 10 000 jemeniter uppskattas ha dött i kriget medan omkring 40 000 har skadats.

Redan före kriget var Jemen Mellanösterns fattigaste land och i dag står landet inför en kollaps. Enligt organisationen Rädda Barnen dör 130 jemenitiska barn varje dag till följd av svält och sjukdomar. FN uppskattar att tre fjärdedelar av landets invånare är i behov av hjälp och att över åtta av dem står på randen till svält.

Den saudiledda koalitionen kontrollerar landets luftrum och hamnar. I november förra året införde koalitionen en blockad av hamnarna men har efter det öppnat dem för humanitär hjälp. Men koalitionsstyrkorna anklagas för att låta fartyg med hjälpsändningar vänta på tillstånd och för att sätta upp byråkratiska hinder.

Dessutom, menar Amnesty International, räcker det inte med humanitär hjälp för att täcka befolkningens behov av mat och förnödenheter. Det behövs också kommersiell införsel av mat, bränsle och mediciner. Enligt rapporten täcktes landets behov av livsmedel till 96 procent före blockaden medan importen i april bara täckte lite över hälften av befolkningens behov.

Och när sändningarna väl har kommit in i landet försvåras distributionen av huthirebellerna. De ska på förhand godkänna frakten genom landet vilken ska ta som längst två dagar men som ibland tar fem, eller mycket längre. Biståndsarbetare klagar på svår och onödig byråkrati som försvårar deras arbete och har berättat för Amnesty International att det har tagit upp till två månader att få ut hjälpsändningar från Jemens huvudstad Sanaa.

Alla stridande parter måste se till att opartisk humanitär hjälp kommer fram till de civilpersoner som behöver den.

Riccardo Noury, talesperson, Amnesty International i Italien

Huthirebellerna har också anklagats för att använda sig av utpressning och för att försöka lägga sig i vart hjälpsändningarna ska skickas, och vem som ska dela ut dem. Riccardo Noury vid Amnesty International säger att båda sidor bryter mot humanitär rätt.

– Alla stridande parter måste se till att opartisk humanitär hjälp kommer fram till de civilpersoner som behöver den. De måste också säkra att människor som utför humanitärt arbete kan röra sig fritt, säger han.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga