När LO valde att bygga gult

I veckan har det i flera fackliga kretsar varit fokus på LO:s inställning till konkurrerande fackliga organisationer, sådana som har andra arbetsmetoder än de starkt kollektivavtalsorienterade LO-förbunden. Frågorna har aktualiserats av överenskommelsen om inskränkningar i strejkrätten. Det får oss att dra oss till minnes denna lite udda nyhetsartikel ur Arbetarens arkiv.

”Gult fack” är ett skällsord i många fackliga sammanhang. På Wikipedia läser vi denna definition av tillmälet: ”En gul fackförening är en facklig sammanslutning som styrs eller kontrolleras av arbetsgivaren i syfte att förhindra strejker eller motverka arbetarnas inflytande på lönerna eller andra produktionsförhållanden.”

När LO valde bort den planerade röda sandstensfasaden på sitt nybygge 1978 på grund av att det visat sig stenarbetarna var syndikalister, och i stället landade i en gul fasadfärg, var det nog många syndikalister som i sin harm skrockade ironiskt.

Högerklicka på artikeldelarna i Ulf Skagemarks artikel nedan för att få upp dem i större format, eller klicka här för att öppna artikeln som pdf-fil!