Litteratur #42/2018

Den obarmhärtiga kärleken

Anneli Furmarks senaste bok Närmare kommer vi inte bygger på norska barn- och ungdomsförfattaren Monika Steinholms roman Nærmere kommer vi ikke från 2016. Foto: Dan Hansson/TT

[BOK] Närmare kommer vi inte Anneli Furmark Monika Steinholm Wibom Books, 2018 Anneli Furmark är en författare och bildkonstnär med berättelser som får ta tid. Hennes serieböcker är ofta relationsromaner där karaktärerna tar långa pauser, och där läsaren får plats. Plötsligt känner man sig djupt indragen i handlingen, och i miljön som alltid är en […]

[BOK] Närmare kommer vi inte
Anneli Furmark
Monika Steinholm
Wibom Books, 2018

Anneli Furmark är en författare och bildkonstnär med berättelser som får ta tid. Hennes serieböcker är ofta relationsromaner där karaktärerna tar långa pauser, och där läsaren får plats. Plötsligt känner man sig djupt indragen i handlingen, och i miljön som alltid är en viktig del av berättelsen.

Här är det ofta vinter, eller vackra fjäll och sjöar som kan gestalta en ödslighet som är som semester från allt, för läsaren vill säga – karaktärerna får kämpa sig igenom frihetsprocesser, svår kärlek, övergivenhet och ideologiska konflikter. Alltid med författaren/tecknarens varsamma hand i sin.

Furmarks senaste bok Närmare kommer vi inte bygger på norska barn- och ungdomsförfattaren Monika Steinholms roman Nærmere kommer vi ikke från 2016, och berättar om Jens som kämpar med sitt dåliga självförtroende samtidigt som kärleken obarmhärtigt vägrar tiga still. Först är det barndomsvännen Niklas och sedan den nervösa och vankelmodige Edor.

En berörande och underbar bok för alla som är eller varit unga, som kämpat med kärleken, och för dem som inte riktigt vågat släppa fram den.

Här finns en död mamma och väldig skuld, här finns ung och hungrig sex, farliga nära döden-lekar och kompisar som får allt att bli pinsamt och ofta smärtsamt.

Det är en bok som lutar sig mot tonåringars klokhet och geniala sätt att våga hitta ömheten. En berörande och underbar bok för alla som är eller varit unga, som kämpat med kärleken, och för dem som inte riktigt vågat släppa fram den.

Samarbetet Furmark-Steinholm är bland det finaste jag sett i genren.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984