[BOK] Snart är det 1968
Åsa Moberg
Natur och kultur, 2018
En ung Nina Broman söker sitt första arbete och anställs som praktikant på modefirman Lao-Tse. Året är 1967. Hon har nyss kommit ur en relation med en äldre man och kliver rakt ut i en ny tillvaro med arbete och politisk medvetenhet i vänsterkretsar, engagemang i FNL-rörelsen för Vietnams sak, demonstrationer och slutligen kårhusockupationen i Stockholm 1968.
Snart är det 1968 av journalisten, översättaren och författaren Åsa Moberg gavs ut första gången 1984 och har i den nya upplagan ett nyskrivet efterord av Moberg.
Återpubliceringen, som kommer lagom till firandet av att det gått 50 år sedan 1968, är tredje delen i trilogin om Nina Broman och Mobergs minst självbiografiska roman.
…en sexualitet som många gånger inte verkar ha varit på jämställda villkor. Inte för kvinnorna i alla fall.
Bokens omslag, designat av formgivaren Lotta Kühlhorn, för tankarna till en dåtida färg- och mönstervärld. Passande, med tanke på att Åsa Moberg menar att hon tror sig ge en bra bild av tidsandan.
Det är klart medryckande läsning där Moberg tar med läsaren under året fram till 1968. Inte minst genom åtskilliga detaljer som gått till historien. Från nästintill sekteristiskt politiska grupperingar till öppna relationer (som inte framstår så värst lyckligt frigjorda), män i färgglada, slinkiga byxor och en sexualitet som många gånger inte verkar ha varit på jämställda villkor. Inte för kvinnorna i alla fall.
Nina Broman kommer trots allt under berättelsens gång att ingå i en jämställd kärleksrelation som här skildras väldigt fint och kanske mer motsvarar bilden man i efterhand har fått av den mytomspunna tiden. Det är svårt att bilda sig en uppfattning om hur det egentligen var för oss som inte var med då.
Verklighetens Lao-Tse är självfallet Mah-Jong, modemärket som blev något av en uniform för medelklassvänstern.
Det är det tydliga kvinnoperspektivet i Snart är det 1968 som gör romanen så lätt att ta till sig. Ibland utgör den en rentav tidlös berättelse att känna igen sig i. Kärlek, relationer och sex intar en given plats tillsammans med det (övriga) politiska i livet.
Samtidigt ges läsaren något av en historisk inblick utifrån samma utkikspost. Hit hör samtalen i Grupp Rosa, där vi får ta del av diskussionerna, och därtill motsättningarna, med den för en kväll inbjudna litterära gestalten Siri Holm sprungen ur en äldre generations kvinnokamp.
Fruktansvärd att läsa om, är skildringen av en händelse på Allmänna BB, då Broman ligger inne för en operation som ska underlätta hennes samlagssmärtor. I sängen intill ligger en annan kvinna som genomgår en onödigt plågsam och utdragen abort i sjunde månaden, och öppet fördöms av de närvarande sjuksköterskorna.
En scen som historiskt och geografiskt tack och lov inte skulle utspela sig här i dag.
Men annars är det ofta en läsning som får mig att dra på munnen. Inte minst i de rätt övertydliga omskrivningarna av personer och företeelser. Verklighetens Lao-Tse är självfallet Mah-Jong, modemärket som blev något av en uniform för medelklassvänstern, men vars prislappar var för höga för vänsterns arbetarungdomar (de fick handla sina kläder på Domus). Insikter om klass och ekonomi som Moberg också sett till att få med.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr