Film #33/2018

Diktaturen bakom designdimman

Fröken Drazdechová håller sin klass i ett järngrepp i filmen Vår nya fröken. Foto: Novemberfilm

[FILM] Vår nya fröken Regi: Jan Hrebejk En högstadieskola i det forna Tjeckoslovakien under mitten av 1980-talet. Till klassen kommer en ny lärare, fröken Drazdechová. Genast tar hon kommandot över en redan disciplinerad grupp ungdomar. I sin lilla bok skriver hon upp varje barn och vad föräldrarna arbetar med. Snart har fröken Drazdechová ett nätverk av […]

[FILM] Vår nya fröken
Regi: Jan Hrebejk

En högstadieskola i det forna Tjeckoslovakien under mitten av 1980-talet. Till klassen kommer en ny lärare, fröken Drazdechová. Genast tar hon kommandot över en redan disciplinerad grupp ungdomar. I sin lilla bok skriver hon upp varje barn och vad föräldrarna arbetar med.

Snart har fröken Drazdechová ett nätverk av hantverkare och tjänstemän som står till tjänst för att öka möjligheten till bra betyg åt barnen. Hon är också skolans representant för kommunistpartiet. Den som inte vill hjälpa till att fixa frökens frisyr, tvättmaskin eller leveranser till systern i Moskva får räkna med att barnet utsätts för repressalier.

Vår nya fröken frossar i fantastiska tapeter och kläder vilket tillsammans med tidstypisk hissmusik skapar hypnotiserande tablåer av varje scen. Men snart slutar man skratta åt slickade överkamningar, polotröjor och polisonger när diktaturen visar tänderna bakom designen.

Fokus på den för tiden toppmoderna designen är kanske inte verklighetstrogen, men förstärker fasan när snaran dras åt.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga