Litteratur #24/2018

Vackert utan trovärdighet

Ida Linde har ett vackert språk men dukar upp en historia som känns otidsenlig och inte så trovärdig, menar Chanda Björk. Foto: Sara Mac Key/Norstedts

[BOK] Mördarens mamma Ida Linde Norstedts, 2018 En märklig roman med vackert språk. I Mördarens mamma låter Ida Linde läsaren följa Henrietta, en ensamstående redaktionssekreterare med symbiotisk relation till sonen hon kallar ”sin pojke”(och som eventuellt inte är hennes biologiske son). Redan från början ges det glimtar, där mardrömmar och olycksbådande händelser precis som titeln förebådar vad […]


[BOK] Mördarens mamma
Ida Linde
Norstedts, 2018

En märklig roman med vackert språk. I Mördarens mamma låter Ida Linde läsaren följa Henrietta, en ensamstående redaktionssekreterare med symbiotisk relation till sonen hon kallar ”sin pojke”(och som eventuellt inte är hennes biologiske son).

Redan från början ges det glimtar, där mardrömmar och olycksbådande händelser precis som titeln förebådar vad som kommer hända. Mycket riktigt knackar polisen en dag på dörren. Sonen sitter häktad för mord.

När Henrietta sedan besöker sonen i fängelset träffar hon Grace, en annan kvinna vars son också har mördat, och ur deras möte växer så småningom en kärleksrelation fram.

Bitvis har Mördarens mamma potential att kunna bli riktigt bra, men tyvärr håller inte berättelsen hela vägen. En ”ödesbestämd”, modersbunden mördare känns något för omodern för att jag ska tro på det hela.

Dels kommer man aldrig riktigt nära personerna, dels blir det spretigt med de trådar, sammanträffanden och gåtor som ska falla på plats bland svåra frågor och knepiga relationer.

Det blir helt enkelt lite för mycket av allt, även av de (ibland i överkant) vackra formuleringarna. Kvar blir en slingrig härva där språk och berättelse drar iväg, bort från läsaren.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga