Signerat #51/2017

En ovanlig resa i kollektivtrafiken

”När någon som ska fungera som någon sorts neutral utredare går in i sitt uppdrag med en inställning som är allt annat än öppen, utan tvärtom är starkt färgad av Svenskt Näringslivs syn på facket som ett orosmoment på arbetsmarknaden, så har riktningen redan tagits ut”, skriver Mikael Eriksson. Foto: Marcus Ericsson/TT och Adam Ihse/TT. Montage: Arbetaren

Mannen på tunnelbanan sade till sin medpassagerare att facket Hamnfyran ”bara vill bråka” och att kraven är trams eftersom de handlar ju bara om ”tv-kanaler”. Problemet var att deras diskussion inleddes med att mannen berättade att han fått ett nytt uppdrag: Han hade precis blivit utsedd till regeringens utredare om begränsningar i strejkrätten.

”De vill bara bråka”, och att det handlade om tv-kanaler, var vad jag hörde härom morgonen i Stockholms tunnelbana när jag lyssnade på två medpassagerare som talade om konflikten i Göteborgs hamn, samt den nyligen tillsatta utredningen om begränsningar i strejkrätten.

Opinionsskribent: Mikael Eriksson. Foto: Privat

I vanliga fall hade jag bara ruskat på huvudet och konstaterat att Svenskt Näringsliv hade lyckats med att få sin bild etablerad hos på tok för många. Jobbigt men sant.

Problemet var att medpassagerarnas diskussion inleddes med att mannen berättade att han fått ett nytt uppdrag. Han hade precis blivit utsedd till regeringens utredare om begränsningar i strejkrätten. Vilket betyder att han torde ha varit Tommy Larsson, som i dag jobbar på Arbetsmarknadsdepartementet. I alla fall om det som han sa stämmer, att det är han som formellt ska utreda om det är ”möjligt och lämpligt” att begränsa rätten att vidta stridsåtgärder på arbetsmarknaden.

Kvinnan han talade med undrade inledningsvis hur man går in i ett sådant uppdrag. Han svarade att han får börja med att leta efter de luckor som används och se efter hur man kan täppa till dem.

Det är alltså grundinställningen hos regeringens utredare. Att strejk- och föreningsrätten ska begränsas, frågan för honom är bara hur.

Det är alltså grundinställningen hos regeringens utredare. Att strejk- och föreningsrätten ska begränsas, frågan för honom är bara hur.

BAKGRUNDSFAKTA | Regeringens översyn av rätten att vidta stridsåtgärder på arbetsmarknaden
– Regeringen har utsett Tommy Larsson till särskild utredare för översynen av rätten att vidta stridsåtgärder på arbetsmarknaden.
– Bakgrunden är den långvariga konflikten i Göteborgs hamn, där både fack och arbetsköpare vidtagit stridsåtgärder, men där facket, Hamnarbetarförbundets avdelning 4, utmärks av att de, trots att de är majoritetsfack på arbetsplatsen, inte är det förbund som har kollektivavtalet.
– Inför utredningen har det ansvariga statsrådet laborerat med tankegången att fackförbund i framtiden eventuellt inte ska få vidta stridsåtgärder i annat syfte än att få arbetsköpare som inte redan är bundna av kollektivavtal att teckna ett sådant.

Inte någonstans under samtalet mellan Stureby, där de bägge klev på, och Gamla stan, där han klev av, framkom det tvivel om huruvida detta verkligen var rätt väg att gå, om det verkligen var lösningen på problemen på arbetsmarknaden. Med andra ord verkar han helt ha missat ordet ”lämpligt”, som faktiskt ingår i de direktiv som finns. Tvärtom fortsatte han att prata om Hamnfyran i synnerligen nedsättande ordalag.

Varför konflikten, eller ”strejken”, som han uppenbarligen trodde att det handlar om, ens var aktuell berodde enligt honom på att Hamnfyran ”bara vill bråka” och att kraven är trams eftersom det handlar ju bara om ”tv-kanaler”. Till det upprepade han missförståndet om att det skulle handla om att Hamnfyran vägrar skriva på kollektivavtal.

När någon som ska fungera som någon sorts neutral utredare går in i sitt uppdrag med en inställning som är allt annat än öppen, som är allt annat än att vara ute efter att närma sig sanningen så mycket som möjligt, utan tvärtom är starkt färgad av Svenskt Näringslivs syn på facket som bråkstakar och ett orosmoment på arbetsmarknaden – då har riktningen redan tagits ut.

För att förstärka det var det nämligen ytterligare en sak han sa som jag reagerade på. Ett av kraven han hade haft för att ta uppdraget var att han skulle få en sekreterare som skötte det byråkratiska runt utredningen så att han, som han sa, skulle kunna koncentrera sig på att skriva.

Hans syn när han pratade om uppdraget var således inte att söka fakta, analysera eller förstå, utan att producera en text. Något som väl förvisso inte förvånar, då han uppenbarligen redan hade inställningen klar till vad slutsatsen skulle bli.

Konflikt- och föreningsrätten ska begränsas.

Mikael Eriksson

 

Arbetaren ringde upp Ylva Johansson

Arbetaren når arbetsmarknadsminister Ylva Johansson på telefon i Almedalen. Hon känner inte till händelsen som beskrivs i texten ovan, men lovar att undersöka den. Hennes förtroende för Tommy Larsson bottnar i hans tidigare utredningar, säger hon.

– Han är en duktig tjänsteman som tidigare gjort flera opartiska utredningar. Just det här fallet har jag inte hört talas om, men lovar att titta vidare på det, säger hon till Arbetaren.

Tio minuter efter samtalet ringer Ylva Johanssons pressekreterare Natali Sial upp.

– Vi kommenterar inte rykten. Tommy är förtroendevald och tillsatt som utredare och vi litar på hans omdöme, säger hon.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Hallå  👋

Vill du läsa senaste numret av vårt låsta Månadsmagasin gratis på webben? Skriv upp dig på nyhetsbrevet så skickar vi det på mejlen.

Nyhetsbrevet innehåller:

✔ Senaste rubrikerna två gånger i veckan

✔ Utvalda reportage på söndagar