Signerat #50/2017

Sommarsverige exponerar sig

Chanda Björk. Foto: Privat

En del utställningar och evenemang pågår bara under sommaren. Faktum är att det händer massor runtom i landet.

Snart juli. Fullt medveten om att alla inte har möjlighet att ta semester, av olika anledningar, blir det lätt lite klyschigt att önska trevlig sommar och inbilla sig att alla har en tid av slöa dagar på sommarnöjen framför sig. Eller en fet semesterkassa att sätta sprätt på, för den delen.

En del utställningar och evenemang pågår ju bara under sommaren och faktum är att det händer massor runtom i landet.

Om man har vägarna förbi Gävle kan man se fram emot att besöka Joe Hill-gårdens sommarscen. Ett antal artister står på schemat torsdagskvällar fram till slutet av juli, med både musik och poesi. I samband med sommarscenen finns också fikaförsäljning och bokbord. Vill man besöka själva museet har det öppet lördagar.

På Arbetets museum i Norrköping pågår under sommaren bland annat en utställning med fokus på barn mellan 3-10 år, Art’n Stuff, Hoppfullt skapande! av konstnärsparet Merja Puustinen och Andy Best från Esbo i Finland. Lekskulpturer och en kreativ vägg för egna alster ska göra besökarna delaktiga i skapande och lek.

På museet pågar flera utställningar – foton från afrikansk catwalk och Richard Nixon-karikatyrer av EWK i original är annat som erbjuds. Enda permanenta utställningen handlar om rullerskan Alva Karlsson och berättar samtidigt om människorna som en gång i tiden arbetade i den gamla textilindustribyggnaden som museet ligger i.

På museet pågar flera utställningar – foton från afrikansk catwalk och Richard Nixon-karikatyrer av EWK i original är annat som erbjuds.

Norrbottens museum visar miniutställningen Bly – istället för bröd, om hungerkravallerna på Seskarö 1917. Pågår till sista augusti och består av två delar, dels uppsatser skrivna av barnen i Seskaröskolan på 1950-talet, efter intervjuer med sina äldre släktingar, dels nyproducerat material.

I Södertälje visas Kvinnor i kamp av Petra Bauer i Konstfönstret fram till 6 augusti, en utställning som tar upp tidig socialistisk kvinnorörelse i Sverige. Bauer är konstnär och filmare som arbetar med aktivistisk och feministisk historia och är först att ställa ut på plats sedan Grafikens hus getts tillgång till skyltfönstren på varuhuset Kringlans baksida för utställningar i det offentliga rummet.

Missade man utställningen Textila Undertexter somt utgår från 1960-talets textila frigörelse men även blickar bakåt, har man i stället chansen på Malmö konstmuseum till och med första helgen i september att se politisk konst i väv, applikation och andra tekniker. Museet anordnar även konstnärsledda textilworkshopar i anslutning till utställningen vid några tillfällen.

Det här var ett axplock, och den som bor på en ort har antagligen bättre koll än undertecknad på alla de lokala konstutställningar, musikframträdanden och teaterföreställningar som äger rum.

Själv grubblar jag för tillfället över vädret – men tröstar mig med att mycket kultur kan avnjutas inomhus oavsett regn eller olidlig värmebölja.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga