Inrikes #50/2017

Konflikt på Konstfack runt Israelsamarbete

Konstfacks rektor Maria Lantz säger att hon ser allvarligt på händelserna. Samtidigt anser hon att skolan inte kan ta ansvar för enskilda lärares åsikter. Foto: Jesper Frisk/TT

Gästlärare från konstskolan i Israel kallade Palestinakonflikten överdriven – då startade eleverna på Konstfack en namninsamling mot samarbetet med skolan. – Det är ju utbildningen som ska fokuseras, men dessa lektioner har varit obehagliga, säger Evelina Mohei, som läser programmet.

Elever vid Konstfacks kandidatprogram för grafisk design och illustration i Stockholm har valt att gå emot skolans samarbete med den Israeliska konstskolan Bezalel i Jerusalem. Detta efter att ett antal gästlärare som bjudits in från skolan propagerat för landet och kallat den mediala bilden av konflikten med Palestina överdriven.

– Det är ju utbildningen som ska fokuseras, men dessa lektioner har varit obehagliga, säger Evelina Mohei, som går programmet.

Konstfack har ett samarbete även med en palestinsk skola, men kontakten med den är inte lika väletablerad.

– Vad jag förstår ska skolan i Palestina läggas ned i höst, säger Evelina Mohei.

Hon och två andra elever startade en namninsamling mot samarbetet. Ansvariga lärare träffades och har sagt att inga fler gästlärare från Bezalel ska bjudas in.

Johanna Lewengard undervisar masterstudenter på Konstfack och säger att problematiken lyfts på två plan, dels principiellt och dels utifrån frågor som rör kvalitet.

– Det här kom oss lärare till del i slutet av terminen och vi har nyligen haft möte i lärarlaget och inlett en dialog med våra studenter som vi har för avsikt att fortsätta när vi alla är tillbaka igen till hösten.

Hon känner inte igen de känslor Evelina Mohei beskriver kring händelserna, utan säger att hon ser dem som lärorika.

– Någon storm har det inte varit, även om vi har ett oerhört viktigt samtal framför oss. Förhoppningsvis ger det möjligheter för oss alla att lära oss något nytt, både studenter och lärare.

Rektor Maria Lantz känner inte till händelserna sedan innan men ser allvarligt på dem. Samtidigt anser hon att skolan inte kan ta ansvar för enskilda lärares åsikter.

– Vi tycker att det är viktigt att ta del av olika åsikter och röster, det i sig är ju ett slags lärande om hur världen ser ut i närkontakt. Vi är därför stolta över samarbetet med både Israel och Palestina. Det är dock viktigt för oss att vara opartiska och vår skola får inte bli en plats för politisk propaganda.

Vi är stolta över samarbetet med både Israel och Palestina. Det är dock viktigt för oss att vara opartiska och vår skola får inte bli en plats för politisk propaganda.
Maria Lantz, rektor, Konstfack

Att samarbetet med någon av skolorna skulle avbrytas stämmer inte, menar rektorn.

– Dock förflyttas just nu verksamheten i Palestina från ett privatägt hus i Ramallah till universitet Bir Zeit och därför upphör studentresorna dit under en period i höst.

Evelina Mohei säger att hon inte är förvånad över att rektorn inte känner till konflikten, men menar att eleverna nu fått löften från lärarhåll.

–  Det humanistiska varumärket utåt är viktigt för skolan och lärarna försöker sköta det på sin kant. Inga fler besök från Bezalellärare, har de lovat oss.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga