Litteratur #35/2017

Barnböcker för vuxna

[BÖCKER] Pixibox: Nina Hemmingsson Pixibox: Martin Kellerman Kartago förlag, 2017 De små Pixiböckerna för barn har getts ut sedan 1950-talet och man kan fortfarande köpa dem, jag ser dem ofta i matbutikerna. Pixiböcker för vuxna görs nu med samlat material från serieskaparna Nina Hemmingsson respektive Martin Kellerman. Och om man ska se utgivningen som ett […]

[BÖCKER] Pixibox: Nina Hemmingsson
Pixibox: Martin Kellerman
Kartago förlag, 2017

De små Pixiböckerna för barn har getts ut sedan 1950-talet och man kan fortfarande köpa dem, jag ser dem ofta i matbutikerna. Pixiböcker för vuxna görs nu med samlat material från serieskaparna Nina Hemmingsson respektive Martin Kellerman. Och om man ska se utgivningen som ett pilotprojekt misstänker jag att det varit ett säkert kort att satsa på just dessa.

Böckerna kommer, till skillnad från barnböckerna, ut som två små boxar som nätt och jämnt rymmer böckerna, med sex böcker vardera. Varje bok stämmer till storlek och känsla med de ursprungliga Pixiböckerna och är lika bläddervänliga.

Upplägget för böckerna är olika teman och några av titlarna som ingår är ”Om djur” och ”Om sex” (Hemmingsson) eller ”Rocky om döden” och ”Rocky om förhållanden” (Kellerman). Här återfinns Hemmingssons kvinnofigurer, ofta enrutingar, samt Kellermans serie Rocky, samlade kring exempelvis relationer och midsommarfestångest, tankar kring barn och öppna förskolan, åldrande och alkoholintag. Ja, läser man Hemmingsson eller Kellerman lär man redan vara bekant med innehållet.

Möjligen kan jag tycka att det ibland blir en aning plottrigt, men det är antagligen ofrånkomligt när det handlar om så pass små böcker (och kanske är det också mer tänkt som begärliga samlarobjekt?). Åtminstone jag själv väger även in själva nostalgipotentialen i Pixiboksformatet, för att ge det hela ett gott omdöme.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp