Litteratur

Ett självmål – men ett snyggt

I september 2005 reser journalisten Erik Niva till den lilla bosniska staden Bijeljina. Det är ett gudsförgätet ställe, beläget i den serbiska delen av Bosnien, etniskt rensat under förra decenniets krig, fattigt, slitet. Erik Niva vill veta om någon av Zlatan Ibrahimovics släktingar bor kvar. För det var här fadern växte upp. Och visst – […]

I september 2005 reser journalisten Erik Niva till den lilla bosniska staden Bijeljina. Det är ett gudsförgätet ställe, beläget i den serbiska delen av Bosnien, etniskt rensat under förra decenniets krig, fattigt, slitet. Erik Niva vill veta om någon av Zlatan Ibrahimovics släktingar bor kvar. För det var här fadern växte upp. Och visst – en av de få invånare med muslimsk bakgrund som bor kvar är Ibrahim Ibrahimovic, farbror till stjärnan, inbiten kommunist och, visar det sig, begåvad med bra bollsinne.
Resan blev till ett av de många reportage från jordens alla hörn – de flesta av dem publicerade i Sportbladet – som Erik Niva nu samlat i boken Den nya världsfotbollen. Det handlar om 500 sidor fotbollsläsning och det låter som risk för sportöverdos, men Niva är genuint nyfiken på länderna han besöker och människorna han träffar. Och så skriver han bra, riktigt bra.

Men, det finns ett problem med boken – och det är anspråken. Erik Niva menar, i sitt förord, att fotbollen är den bästa genvägen om man vill förstå sig på världen.
Det är förstås struntprat. Vilket visar sig mer än en gång.
När Erik Niva till exempel ska koppla samman iransk fotboll och iransk historia blir den gamle blodbesudlade shahen en ”progressiv ledare” som åkallas av dagens iranska ungdom. När Niva beger sig till Nordirland blir det samma gamla perspektivlösa berättelse om oförsonlig sekterism man har läst tusen gånger. Jag tror inte att den segdragna konflikten om olika spelsystem säger särskilt mycket om Sverige. Och om fotbollen ska vara en metafor för samhället, kanske fler än ett enda (!) reportage om damfotboll hade varit på sin plats.

Däremot har han inte så lite att säga om den moderna herrfotbollen och hur den ofta samspelar med utvecklingen i samhället. När han berättar om franska landslagets gyllene år i skenet av Le Pens och andra rasisters idoga hets mot det högst ”ofranska” laget blir det riktigt bra journalistik. Likadant då han letar förklaringar till att inga invandrare tagit sig in i den danska startelvan, eller när han berättar om bortskämda och förstörda unga fotbollsmiljonärer i England.
Det här är helt enkelt en väldigt bra bok om fotboll. Det räcker gott så.

Den nya världens fotboll
Erik Niva
Modernista

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984