Utrikes

Ryssland: Strejkvåg mot multinationella företag

Samtidigt som diskussionen om oegentligheterna i det ryska valet blir allt hetare väcker landets arbetarrörelse ny uppmärksamhet. En allt mer självsäker fackföreningsrörelse har växt fram under de senaste månaderna, skriver Business Week. Den största strejken för närvarande pågår på Fords fabrik i St Petersburg, där 1500 arbetare tågade ut den 20 november. Kravet är en […]

Samtidigt som diskussionen om oegentligheterna i det ryska valet blir allt hetare väcker landets arbetarrörelse ny uppmärksamhet. En allt mer självsäker fackföreningsrörelse har växt fram under de senaste månaderna, skriver Business Week.
Den största strejken för närvarande pågår på Fords fabrik i St Petersburg, där 1500 arbetare tågade ut den 20 november. Kravet är en lönehöjning på 30 procent. Ryska Fords vd Theo Streit det kravet ”orimlig och orealistisk”.
– De betalar oss några få kopek, som om vi vore invånare i tredje världen, medan vi bygger högkvalitetsbilar som ger dem stora profiter, säger Alexei Etmanov, som tagit initativ till ett oberoende arbetarfack.
Under de sista månaderna har också Coca-Cola, Heineken och flera andra västerländska företag i landet drabbats av industriella aktioner. Den nyväckta militansen förklaras med en sjunkande arbetslöshet, parad med ständigt växande vinster som drar ifrån lönerna.
Reaktionerna på den nya fackföreningsaktivismen är blandade. Enligt en rysk opionionsunderöskning, som Business Week återger, är 40 procent av ryssarna negativa till fackföreningar och endast 22 procent positivt inställda. Vid många företag har fackföreningsaktivister avskedats, med motiven att de inte skött sina jobb.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga