Utrikes

Kolerakris i Bagdad

Mer än 100 fall av kolera har drabbat Bagdadbor de senaste tre veckorna. Regeringen befarar att bristen på hygienisk utrustning och den kommande regnsäsongen kan bidra till en epidemi. Kolera sprids via bakterier i förorenat vatten. En regeringstalesman har sagt att ”vi har en katastrof på väg”, uppger The Guardian.Hittills har två pojkar dött och […]

Mer än 100 fall av kolera har drabbat Bagdadbor de senaste tre veckorna. Regeringen befarar att bristen på hygienisk utrustning och den kommande regnsäsongen kan bidra till en epidemi. Kolera sprids via bakterier i förorenat vatten. En regeringstalesman har sagt att ”vi har en katastrof på väg”, uppger The Guardian.
Hittills har två pojkar dött och sex barn diagnostiserats med sjukdomen i ett barnhem. Efter lunginflammation är förorening av vattenvägar en av de största miljö- och hälsofarorna för irakiska barn, varav endast ett av tre har tillgång till rent vatten.
Fyra års krig har skadat många av landets vattenledningar och avloppssystem.
Claire Hajaj, talesman för Unicef, säger att ”Iraks vatten och sanitetssytem är i ett kritisk tillstånd.” Fattigdom och rädsla för att gå ut har varit bidragande orsaker till att folk inte kan köpa vatten på flaska och i stället förlitar sig på det smutsiga kranvattnet. Regeringen har försökt att via media och flygblad göra folk medvetna om faran av att dricka kranvatten, men erkänner att sex sjukhus har osäkra vattentillgångar. Företag som är ansvariga för rening av avfall och avloppsystem har också varit tveksamma till att gå in i Bagdads mest våldsamma områden. Nu uppskattas 70 procent av irakierna sakna tillgång till rent vatten.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga