Utrikes

Sjuksköterskor ockuperar för högre lön

WARSAWA. Sedan över en vecka tillbaka ockuperar fyra sjuksköterskor en del av premiärminister Kaczynskis kontor i sin kamp för högre löner, och utanför tältar över 2 000 människor till stöd. I tisdags började sjuksköterskorna hungerstrejka.

Om någon skulle ha sagt till den grupp sjuksköterskor som samlades utanför premiärministeriet i Warsawa den 19 juni att deras protest skulle vara upptakten till en landsomfattande facklig aktion mot regeringen hade han eller hon förmodligen inte blivit trodd. Men det är vad som hände.

Sjuksköterskorna, som rest från hela landet till Warsawa, hade planerat att överlämna ett krav på högre löner till premiärminister Kaczynski. När deras fyra fackliga representanter inte togs emot av vare sig Kaczynski eller någon ur hans stab beslutade de sig för att stanna kvar i protest, såväl inne i byggnaden som utanför på gatan.

Regeringen Kaczynski, som av princip inte tar emot andra arbetare än de som är organiserade i Solidaritet eftersom dessa öppet stödjer regimen, svarade med våld. Först stördes kontakten mellan sjuksköterskorna inne i ministerbyggnaden och de utanför genom radiovågor och när de förra ockuperade vägen framför ministeriet attackerades de av polis.

400 poliser körde med våld bort demonstranterna, tre sjuksköterskor fördes till sjukhus. Polisens och regeringens agerande fick gruvarbetarna i den fria fackföreningen Augusti 80 att organisera bussresor från Slask i södra Polen till Warsawa som stöd. Även andra gruvarbetarförbund agerade på samma sätt.

Väl på plats fick gruvarbetarna hindras från att hämnas på polisen.

Allt eftersom tiden gått har fler människor strömmat till för att stödja sjuksköterskornas kamp. I tisdags, vid tiden för Arbetarens pressläggning, fanns 150 tält och 2 000 personer utanför ministerbyggnaden. Förutom fackliga aktivister, och allt fler sjuksköterskor, har även Warsawaborna delat ut mat, kläder och filtar till demonstranterna.

Premiärministern har olagligförklarat sjuksköterskornas aktion och vägrar att förhandla så länge den pågår. Samtidigt höjs allt fler fackliga röster för en landsomfattande generalstrejk i protest mot regeringens antifackliga politik.

Sedan den första attacken har polisen hållit sig på avstånd från demonstranterna, men regeringen säger sig vara beredda att ta till våld för att upplösa aktionen. Det är oklart hur de fyra sjuksköterskorna på plats inne i ministerbyggnaden mår. Representanter från Helsingforskommittén för mänskliga rättigheter har nekats att besöka dem.

Enligt de senaste uppgifterna inledde de en hungerstrejk i tisdags.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga