Utrikes

Polisarmé och luktprov mot G8-aktivister

Inför G8-mötet nästa vecka har den tyska polisen trappat upp rejält. Alla vägar till mötesplatsen kommer att vara avskurna för demonstranterna och under förberedelserna har till och med Stasi-metoden “luktprov” använts för att kunna identifiera globaliseringskritiker.

Heiligendamm är ingen stad. Egentligen är det inte ens en by. De pampiga vita byggnaderna i den lilla badorten vid Östersjökusten i nordöstra Tyskland ingår alla i ett stort lyxhotell som bedrivs av kedjan Kempinski och som normalt erbjuder avslappning, strandaktiviteter och ”wellness” åt dem som har mycket pengar. Just hit, till Heiligendamm, har Tysklands förbundskansler Angela Merkel bjudit sina kollegor från USA, Storbritannien, Frankrike, Italien, Kanada, Japan och Ryssland. I tre dagar, den 6 till 8 juni, ska de bland annat diskutera världshandel, klimat och bistånd. Merkel påstår att hon vill verka för en ”globalisering med mänskligt ansikte”.

Så kallade G8-toppmöten hålls en gång om året. Fram till 2001 var oftast storstäder värdar för mötena. Sedan kravallerna i italienska Genua 2001 föredrar regeringarna däremot små och avlägsna orter som är enklare att ”säkra” mot proteströrelsen. 2002 blev det Kananaskis i Kanada, 2003 Evian i Frankrike och 2004 ön Sea Island i Georgia, USA. 2005 träffades G8-länderna i St Petersburg och 2006 i slottet Gleneagles i Skottland.

Även Tyskland har valt en liten lyxoas långt borta från landets sociala brännpunkter. Till Heiligendamm leder bara en enda väg och för att motdemonstranter inte ska kunna nå orten alternativt genom skogen eller via Östersjöstranden har man byggt ett 2,50 meter hög staket, utrustad med taggtråd och kameror. Omkring 16000 poliser från flera tyska delstater ska bevaka mötet, havet intill hotellet spärras av för sjötrafik och protestaktioner kommer att bli förbjudna inom en zon 200 meter utanför staketet. Syftet med de rigorösa säkerhetsåtgärderna är enligt polisen att ”skydda mötet och statsgästerna mot terrorangrepp” och att se till att våldsamma angrepp av ”militanta motståndare” blir omöjliga. Samtidigt påstår Axel Falkenberg från polisens planeringsstab att man är ”beredd till dialog” med fredliga demonstranter.

Proteströrelsen med Attac i spetsen organiserar en mängd olika aktioner och möten och har fört samtal med polis och myndigheter. Samtidigt med regeringschefernas konferens hölls en stor alternativkonferens i Rostock två mil öster om Heiligendamm och en konsert med artister som U2-sångaren Bono, och tysken Herbert Grönemeyer ska underhålla i närheten av G8-orten. Attac ser G8 som en symbol för krig och brott mot mänskliga rättigheter, miljöförstöring och nedtrappning av välfärden, skattelättnader för dem rika och lydnad till stora koncerner. Första kulmen på protesterna ska vara en stor internationell motdemonstration som är planerat redan för lördagen den 2 juni. Under själva G8-mötet planerar vänsteraktivister att blockera flygplatsen i Rostock-Laage och vägarna till konferenshotellet.

Om villkoren för protesterna pågår fortfarande rättsliga tvister mellan aktivister, polisen och domstolar. En ”Sternmarsch” till Heiligendamm den 7 juni har förbjudits av polisen men fick senare tillstånd av en domstol i Rostock. Detta har i sin tur överklagats, och ett slutgiltigt besked återstår. Den offentliga debatten kring G8 och protesterna har hårdnat under de senaste veckorna. Angela Merkel försäkrade häromdagen att hon och de andra regeringscheferna kommer att ”lyssna till dem som protesterar med fredliga medel”. Samtidigt försvarade hon omstridda polisaktioner mot globaliseringskritiker som har pågått sedan en månad tillbaka. Den 9 maj genomförde polisen en stor razzia mot vänsterinriktade bokaffärer, privatbostäder och kontor i Berlin, Hamburg och Bremen. En demonstration av vänsteraktivister i Hamburg den 28 maj skärmades av från omvärlden av tusentals poliser. Många aktivister är också upprö

rda över övervakningsmetoder som påminner om före detta säkerhetstjänsten Stasi i Östtyskland. Bland annat har privata brev öppnats av polisen och det har tagits ”luktprover” för att kunna koppla personer som har skickat hotfulla brev till media eller politiker till vänsterradikala.

Fakta / Reser till Tyskland
Från Stockholm åker ett sjuttiotal aktivister från G8-Gruppen och Attac Sverige i en gemensam buss.
Från Norge kommer även en buss från Attac som plockar upp aktivister i Göteborg.
Från Malmö planerar ett trettiotal aktivister att sluta upp med Stockholmarna på färjan till Danmark.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga