Inrikes

Historielöst i skolan

Kunskaperna i den svenska skolan är fortfarande – trots att den hårdföre skolminister Jan Björkris tillträtt – helt undermåliga. Bland annat har den politiskt obundna föreningen Upplysning om Kommunismen genom en undersökning kommit fram till att hela 60 procent av skoleleverna inte tror att kommunister äter barn – trots att det står på morgontidningarnas ledarsidor […]

Kunskaperna i den svenska skolan är fortfarande – trots att den hårdföre skolminister Jan Björkris tillträtt – helt undermåliga. Bland annat har den politiskt obundna föreningen Upplysning om Kommunismen genom en undersökning kommit fram till att hela 60 procent av skoleleverna inte tror att kommunister äter barn – trots att det står på morgontidningarnas ledarsidor minst en gång i veckan:
– Vi vet inte vad som är mest skrämmande: att ungdomar inte läser Göran Tjyvskytte och Per Sankmark eller att skolan är så dålig så att eleverna inte lyckas ta in deras briljanta argumentation, säger Maria Rankka på UOK som också är VD för den lika obundna organisationen Timbro.
Men krafttagen är på väg: efter införandet av betyg för uppförande finns flera andra reformer i startgroparna. Betyg i hållning för gossarna och i att hålla på sig för flickorna ska ge ett mer disciplinerat elevmaterial.
Men blir det inte ett problem när ungdomar som utbildats så auktoritärt senare ska delta i demokratin?
– Om man med demokrati menar något annat än att lägga en lapp med likartade alternativ i en låda vart fjärde år så är det såklart ett problem. Men för oss andra är det lugnt, svarar skolminister Björkris.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984