Inrikes

Presstödet kan försvinna efter EU-granskning

Det nya presstödet, som klubbades igenom i riksdagen i juni skulle ha trätt i kraft från den 1 januari 2007. De ändrade reglerna skulle ha gett minskat stöd för de stora dagstidningarna, men samtidigt ökat driftstödet för de mindre tidningarna, som till exempel Arbetaren. Enligt de nya reglerna skulle även mindre tidningar med endast 1500 […]

Det nya presstödet, som klubbades igenom i riksdagen i juni skulle ha trätt i kraft från den 1 januari 2007. De ändrade reglerna skulle ha gett minskat stöd för de stora dagstidningarna, men samtidigt ökat driftstödet för de mindre tidningarna, som till exempel Arbetaren. Enligt de nya reglerna skulle även mindre tidningar med endast 1500 prenumeranter vara berättigade till presstöd – den nuvarande gränsen går vid 2000. Trots att moderaterna inte röstade för det nya presstödsförslaget säger sig kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (m) vilja bevara presstödet i den form som beslutades i juni.

– Den enda överenskommelse som finns mellan den svenska regeringen och kommissionen är att det ska göras en ekonomisk analys av presstödet, säger hon i ett pressmeddelande.

Lena Adelsohn Liljeroths press-sekreterare Maria Dupont säger att det är det regeringen nu kommer att göra. Den ekonomiska analysen beräknas att vara färdig om fyra månader och med analysen som grund kommer EU att granska presstödet.

– Vi ska göra den här analysen som ska visa EU hur vi tänker kring presstödet. Vi vill ju att det ska vara kvar som den är, eller rättare sagt hur det är planerat att bli, säger Maria Dupont till Arbetaren.

Det var den förra kulturministern, Cecilia Stegö Chiló (m) som tog beslutet att dra tillbaka införandet av det nya presstödet. Enligt egen utsago för att skydda de tidningar som eventuellt skulle behöva betala tillbaka det ökade stödet, om EU inte godkänner höjningen. Det var däremot den socialdemokratiska regeringen som meddelade den tilltänkta reformen till EU.

EU har aldrig tidigare granskat det svenska presstödet, som kan strida emot EU:s konkurrens-regler. EU:s uppgift är att kontrollera att statligt stöd så att ”stödet inte snedvrider konkurrensen på den gemensamma marknaden”. Som exempel nämns förbudet mot statliga bidrag avsedda att upprätthålla verksamheten i förlustdrabbade företag som saknar utsikter att bli lönsamma – något som åtminstone i teorin gör att det svenska presstödet kan ligga mycket illa till.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga