“Roligt, rörande och osar av uppfriskande klasshat” 

Henrik bromander tillsammans med en bild på arbetarens magasin och serieboken på äventyr i senkapitalismen

Nyss kom Tommy Sundvalls seriebok På äventyr i senkapitalismen ut och om du inte kollat in den så rekommenderar jag dig verkligen att göra det. 

Det är en utflippad skildring av vår urspårade samtid och uppfuckade arbetsmarknad som bisarrt nog känns mer realistisk än många andra jobbskildringar jag läst.

Morris, John och Hunter försöker försörja sig på olika gigjobb som att samla in elsparkcyklar och leverera paket till Pajala, men det mesta går åt helvete. Det är roligt, rörande och framförallt osar det av uppfriskande klasshat.

Om du inte litar på mig så skrev Josephine Askegård i sin recension i Arbetaren att “Tommy Sundvalls galleri är lika skruvat, och arbetsmarknaden lika brutal, som i levande livet men bra mycket roligare än så. Och en tröst i vår absurda verklighet.”

På tal om Arbetaren så har delar av innehållet gått som följetong där, även om det mesta aldrig tidigare är publicerat. Här tycker jag Arbetaren följer en fin tradition av att publicera serier på temat arbete, som Hanna Peterssons Piganom rut-städare, Kalle Johanssons Det kommer bli löpsedlar om brevbärare och min egen serie Chefen om några anställda på ett telemarketingföretag som organiserar sig kollektivt.

Utöver serierna är Arbetaren i mina ögon den klart mest läsvärda svenska vänstertidningen och den enda som har ett konsekvent underifrånperspektiv bortom reformistiska partier och fega majoritetsfack. 

Så klart går kvalitén upp och ner genom åren som med allt annat här i livet, men på sistone tycker jag att den varit bättre än på länge. Så jag skulle absolut rekommendera dig att teckna en prenumeration.

Utan en livaktig vänsterpress kommer vi aldrig kunna vända den negativa politiska utvecklingen där våra motståndare vinner mark för varje dag som går medan våra röster förblir mestadels ohörda. Några hundralappar om året är ett litet bidrag i den stora kampen för en annan värld, på andra sidan barbariet.

Henrik Bromander

Serietecknare och den som skrivit förordet till På äventyr i senkapitalismen

______

Prenumerera på Arbetaren – få en signerad bok!

Prenumerera på en radikal pressröst och få en hysteriskt rolig seriebok om gigekonomi på köpet.

✔️ Välj månad eller år – säg upp när du vill!

✔️ Alla låsta artiklar på webben och månadsmagasin i brevlådan

  • Välj ett alternativ
  • Prenumeration: Månad

   59.00 kr / månad
   Webbtidning + Magasin på papper. Ingen bindningstid - säg upp när du vill
  • Prenumeration: Helår

   590 kr första året - sedan 708 kr/år. Tolv månader till priset av tio första året! Ingen bindningstid - säg upp när du vill