Utrikes #93/2021

Nästan varannan människa saknar ordentlig toalett

Nästan varannan människa på jorden lever utan tillgång till en ordentlig toalett. Bilden visar en dalitkvinna vid ett utedass i en by i delstaten Uttar Pradesh i norra Indien. Foto: Shai Venkatraman/IPS

Närmare 3,6 miljarder människor lever fortfarande utan tillgång till en välfungerande toalett. Trots att satsningar på toaletter och avlopp både räddar liv och sparar pengar gör världens länder fortfarande alldeles för lite. Det uppger FN i samband med att världstoalettdagen infaller på fredag.

Bristen på toaletter och avlopp får enorma konsekvenser. Enligt FN tvingas minst två miljarder människor i världen att dricka vatten från källor som förorenats av avföring. Varje dag avlider över 700 barn i magsjukdomar som orsakats av smutsigt vatten, bristande avlopp och dåliga hygieniska förhållanden.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Hallå  👋

Vill du läsa senaste numret av vårt låsta Månadsmagasin gratis på webben? Skriv upp dig på nyhetsbrevet så skickar vi det på mejlen.

Läsare av nyhetsbrev får 👇

✔ Senaste rubrikerna två gånger i veckan

✔ Utvalda reportage på söndagar