Inrikes #22/2019

Idéer bakom terrordådet sprids från Sverige

Konspirationsidéerna i Brenton Tarrants manifest sprids också via bloggar och poddar från Sverige. ”Det vi sett efter Nya Zeeland är att många på de här sidorna visat förståelse för det som hände, och till och med försvarat dåden”, säger Daniel Vergara på Expo. På bilden tänder elever ljus utanför Al Noor moskén i Christchurch. Foto: Vincent Yu/TT

Terrorattentatet i Nya Zeeland där 50 personer dog hyllas på många håll inom vit makt-världen. Idéerna bakom attackerna är samma som vid flera andra högerextrema attentat de senaste åren, och många av konspirationsteorierna sprids också från Sverige.

Den misstänkte terroristen Brenton Tarrant hämtade sina idéer från välkända högerextrema konspirationsteorier. En av föreställningarna är att det pågår ett medvetet ”befolkningsutbyte” i västvärlden.

Retoriken han använde sig av kommer direkt från nazistmiljön och den så kallade counter jihad-rörelsen.
Daniel Vergara, reporter på tidningen Expo

Brenton Tarrant säger sig ha inspirerats av så väl Anders Behring Breivik som den svenska terroristen Anders Lundin Pettersson som mördade fyra personer vid skolattacken i Trollhättan 2015.

Daniel Vergara.
Daniel Vergara. Foto: David Lagerlöf

– Retoriken han använde sig av kommer direkt från nazistmiljön och den så kallade counter jihad-rörelsen. Den går ut på att det pågår ett civilisationskrig mellan islam och den kristna världen, säger Daniel Vergara på tidningen Expo.

Daniel Vergara säger att det inom de här högerextrema miljöerna länge spridits ett budskap om att det snart är för sent att rädda ”den vita rasen”.

Bland annat skriver Brenton Tarrant i sitt manifest att det pågår en förintelse av vita och att han hoppas att fler ska ta efter honom. Han uppmanar även till mord på bland annat Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Londons borgmästare Sadiq Khan och andra som han uppfattar som förrädare mot ”den vita rasen”.

– Det är just det här som är det farligaste. Känslan de har av att det snart är för sent, vilket kan få den som läser på de här sidorna att agera, säger Daniel Vergara.

På exempelvis Nordiska Motståndsrörelsens hemsida sprids just nu krönikor där det visas förståelse för attentatet. I kommentarer på andra nyfascistiska och nazistiska sidor hyllas den australiensiska terroristen.

Alla de här idéerna finns i Sverige, och de nyfascistiska grupperna här har blivit väldigt framgångsrika med att sprida dem internationellt genom poddar och bloggar.
Daniel Vergara, reporter tidningen Expo

Enligt Daniel Vergara sprids mycket av konspirationsidéerna som användes till manifestet också från Sverige.

– Alla de här idéerna finns i Sverige, och de nyfascistiska grupperna här har blivit väldigt framgångsrika med att sprida dem internationellt genom poddar och bloggar. Det vi sett efter Nya Zeeland är hur många på de här sidorna som visat förståelse för det som hände, och till och med försvarat dåden, säger Daniel Vergara.

Hur ser du på risken att andra kommer att ta efter dådet?

– Det finns alltid en sådan risk tyvärr. Ett dåd som det här kan inspirera copy cats. När upptrissade stämningar mot muslimer slås ihop med tankar om att det redan är för sent så kan det bli väldigt farligt, säger Daniel Vergara.

Allting tyder på att dåden i Christchurch var oerhört välplanerade. I videon som Brenton Tarrant själv spelade in strax innan den första skjutningen hörs bland annat hur han lyssnar på vit makt-musik och han skickade sitt manifest till Nya Zeelands premiärminister Jacinda Arderns strax innan attackerna. 50 personer omkom i dåden varav flera barn.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga