Magasin #06 2018

Arbetarens månadsmagasin når bara prenumeranter på webbtidningen. Teckna en prenumeration för 49:- i månaden här eller beställ ett gratis prov-ex här.

Bland annat i detta magasin:

UTRIKESREPORTAGE: Madagaskars vaniljodlare
80 procent av den vanilj som säljs på världsmarknaden kommer från Madagaskar. Världens näst dyraste krydda har dock en besk eftersmak av exploatering, barnarbete och kriminalitet. Arbetaren har besökt ön och pratat med arbetare som skördar de eftertraktade vaniljkapslarna med sina liv som insats.

INTERVJUN: Margareta Persson om folkhemmets
funktionsvarierade förlorare
Margareta Persson, veteran inom funktions­hindersrörelsen, har i en ny bok dokumenterat de historiska villkoren för personer med funktions­nedsättning i Sverige. Arbetaren mötte henne för ett samtal om demokrati, osynliggörande och glömska.

IDÉDEBATT: Finansialiseringen
Eftersom den tillväxt vi ser i Sverige i dag till stor del drivs av stigande bostadspriser och växande utlåning riskerar vi att råka ut för en ny allvarlig ekonomisk kris – det var budskapet i en omdebatterad rapport från slutet av förra året. Men även en ekonomisk-historisk avhandling från samma år visar att finansiella kriser i Sverige alltid föregåtts av växande skuldsättning. För att undvika en ny kris kommer en ökad reg­lering av finansmarknaderna troligen inte att räcka, menar Per Björklund.

INRIKESREPORTAGE: Evighetsgäldenärerna
Närmare en kvarts miljon människor har i dag skulder hos Kronofogden. Långt fler sitter fast med dyra månadsbetalningar till utlånings- och inkassoföretag. Men familjerna som drabbas av överskuldsättning syns sällan när fattigdom diskuteras. ”De som lever på försörjningsstöd sitter ofta i en bättre ekonomisk sits än den som har löneutmätning”, säger budget- och skuld­rådgivaren Jonas Bondesson till Arbetaren.

SISTA ORDET av Emil Boss
Vill vi undvika framtida brandkatastrofer måste vi värna brandmännens organisering. I lågornas sken har det visat sig att en stor del av brändernas spridning hade kunnat förebyggas om SKL och politikerna hade lyssnat på deltidsbrandmännens fack. Ändå vill arbetsmarknadens parter dra in deras strejkrätt eftersom de står utanför LO.

Alltid i Arbetarens magasin:

  • Inrikes- och utrikesnyheter från den gångna månaden
  • Reportage
  • Kulturreportage
  • Recensioner
  • Opinion: Intro, Ledare och Sista ordet

 För att lägga vantarna på Arbetarens Magasin teckna en prenumeration här eller beställ ett gratis prov-ex här.