Magasin #09 2018

Arbetarens månadsmagasin når bara prenumeranter på webbtidningen. Teckna en prenumeration för 49:- i månaden här eller beställ ett gratis prov-ex här.

Bland annat i detta magasin:

UTRIKESREPORTAGE: De amputerades stad
Bland de miljontals syriska flyktingar som befinner sig i Turkiet har en epidemi utbrutit. Men inte av den sort som syns, det är en epidemi av posttraumatisk stress, depressioner och sömnproblem. Att prata om psykisk ohälsa är något nytt och ovant för många syrier, men nu har de inte längre något val.

INTERVJUN: Magnus Västerbro
Magnus Västerbro får Augustpriset i klassen ”Årets svenska fackbok” för sitt verk Svälten. Arbetaren träffade Magnus Västerbro för ett samtal om nödåren 1857–69 och den sista stora svälten i Sverige. Han drar paralleller mellan dåtidens mentalitet och dagens samhällsklimat.

KULTURESSÄ: William Morris
Den brittiske formgivaren, poeten, hantverkaren, entreprenören, gruvägaren och socialisten William Morris föraktade allt i sin viktorianska samtid – utom dess förmåga att fortfarande, i viss utsträckning, förstå skönheten. Axel Andersson har gått i inre exil och gripit sig an Morris sköna samhällsutopi.

INRIKESREPORTAGE: LKAB och bristen på säkerhet.
I Kiruna delas sorgband ut till minne av dödsolyckan som tog Julia Markströms liv på LKAB:s kulsinterverk i Svappavaara i somras. I ett unikt reportage berättar de som var på plats om händelsen för Arbetarens Julia Lindblom. Det statliga bolagets devis ”Säkerheten först” står i kontrast till företeelser som sönderrostade golv, usel arbetsmiljö under jord i Malmberget och arbetare som uppmanats att göra omöjliga riskbedömningar.

SISTA ORDET av Jona Elings
När penicillinet uppfanns blev tuberkulosen ännu tydligare de utsattas sjukdom. Och så länge den drabbar människor någonstans långt borta lär vi inte ligga sömnlösa över antibiotikaresistensen. Men när vårt sociala skyddsnät blir allt glesare och armodet brer ut sig kan lungrötan gå även här.

Alltid i Arbetarens magasin:

  • Inrikes- och utrikesnyheter från den gångna månaden
  • Reportage
  • Kulturreportage
  • Recensioner
  • Opinion: Intro, Ledare och Sista ordet

 För att lägga vantarna på Arbetarens Magasin teckna en prenumeration här eller beställ ett gratis prov-ex här.