Magasin #03 2018

Magasinet – nu 20% tjockare!

Prova på Arbetarens journalistik! Beställ ett gratis provex av vårt senaste månadsmagasin (gäller en gång per person) genom att klicka HÄR.

Arbetarens månadsmagasin, 60 fullmatade sidor i en limbunden volym, går inte att köpa i handeln utan når bara prenumeranter på webbtidningen. Som prenumerant får du två gånger i veckan läsa ett nytt nummer av Arbetaren på webben med nyheter, reportage, intervjuer, kultur m.m. utifrån ett frihetligt vänsterperspektiv. Utöver det får du varje månad hem månadsmagasinet som samlar det bästa ur utgivningen. Att prenumerera kostar endast 49:- i månaden! Teckna en prenumeration här eller beställ ett gratis prov-ex här.

Bland annat i detta magasin:

[TEMA FINSKA INBÖRDESKRIGET]

FOKUS: Kriget som formade ett land
Finska inbördeskriget 1918 utspelade sig mot en fond av ännu brinnande världskrig, nybliven finsk själv­ständighet och samtidigt en närmast ofattbar fattigdom hos landets arbetar- och torpar­befolkning. Efter tre och en halv månads krig stod den borger­liga, vita sidan som vin­nare. Deras hämnd blev blodig och oför­sonlig – och hanteringen av kriget och min­net av det kom att prägla en hel nation.

SLÄKTHISTORIA: När grannar mördade grannar
Den vita terrorn direkt efter finska inbördeskrigets formella slut skar genom bygderna. Journalisten och förläggaren Kristian Borg har familjekoppling till offren för den om­skrivna mordkampanjen i Jämsä. Här ger han sin berättelse.

REPORTAGE: Strid om skogen
Nära Köln, i den tyska delstaten Nordrhein-Westfalen, utspelar sig i ett mindre skogsområde scener som visar på den vida klyfta som finns i Europa mellan klimatambitioner och fossila traditioner. På ena sidan arga aktivister som med sina kroppar försvarar träden, på den andra energibolaget RWE, Europas största utsläppare av koldioxid och som de svenska statliga AP-fonderna investerar hundratals miljoner kronor i..

INTERVJUN Maria-Pia Boëthius
Författaren och journalisten Maria-Pia Boëthius mamma Brita, kallad Billie, var bara tre år när det finska inbördeskriget bröt ut. Vintern och våren 1918 ligger ännu som ett tungt täcke över stora delar av Finland. Många vill inte tala om de fasansfulla månader som ledde till massakrerna och misären i de fång­läger som inrät­ta­des av den segrande vita sidan. Nu har Boëthius skrivit en bok om sin egen släkthistoria.

Alltid i Arbetarens magasin:

  • Inrikes- och utrikesnyheter från den gångna månaden
  • Reportage
  • Kulturreportage
  • Recensioner
  • Opinion: Intro, Ledare och Sista ordet

 

 För att lägga vantarna på Arbetarens Magasin teckna en prenumeration här eller beställ ett gratis prov-ex här.