Magasin #05 2018

Arbetarens månadsmagasin når bara prenumeranter på webbtidningen. Teckna en prenumeration för 49:- i månaden här eller beställ ett gratis prov-ex här.

Bland annat i detta magasin:

REPORTAGE: LO:s maktanspråk
I 120 år har en maktkamp förts mellan LO och arbetsköparna. Men i 110 av dem har ytterligare en kamp förts – den om makten över organiseringen av arbetarna. Striden mot de fack som ses som konkurrenter pågår än i dag. Enligt två av dessa konkurrenter har den lett till den så kallade ”Hamnkonflikten” och en trolig inskränkning av strejkrätten.

INTERVJUN: Ett halvt sekel med Åsa Moberg
Det är svårt att ringa in Åsa Moberg. Hon är helt och hållet sin egen, okuvlig och omutbar som debattör i offentligheten. Påläst och närvarande är hon till synes helt orädd för att ompröva sina ståndpunkter och kritisera dogmatism. En av Sveriges skarpaste feministiska röster, och främsta kännare av den franska filosofen Simone de Beauvoir, gick inte i ledband 1968 – och gör det inte nu 50 år senare. Och hon har massor kvar att berätta.

SOMMARFÖLJETONG: Utdrag ur Snart är det 1968 av Åsa Moberg

RADAR: Minneskrig mot framtiden av Daniel Lindvall
Historien är slut. Fram­tiden är inställd. Men det förflutna är vik­tigare än någonsin. Så vik­tigt att våra makt­havare allt oftare ser sig nöd­gade att slå fast i lag hur vi ska min­nas det – och krimi­­­­na­lisera mot­satta påstå­en­den.

SISTA ORDET av Jona Elings
En gång i tiden kämpade vi ihop, nu är våra problem privata angelägenheter – alltifrån osäkra anställningar till bostadsbrist. Den svenska modellen har upplösts av fackföreningar och näringsliv i samförstånd. Visst kan vi greppa karaokemicken efter jobbet, men vi måste greppa mer än så.

Alltid i Arbetarens magasin:

  • Inrikes- och utrikesnyheter från den gångna månaden
  • Reportage
  • Kulturreportage
  • Recensioner
  • Opinion: Intro, Ledare och Sista ordet

 För att lägga vantarna på Arbetarens Magasin teckna en prenumeration här eller beställ ett gratis prov-ex här.