Magasin #2 2019

Arbetarens månadsmagasin når bara prenumeranter på webbtidningen. Teckna en prenumeration för 49:- i månaden här eller beställ ett gratis prov-ex här.

Bland annat i detta magasin:

UTRIKESREPORTAGE: Textilarbetare i Myanmar
Textilindustrin i Myanmar växer. Antalet arbetare i branschen har mer än för­dubblats på tre år. Den fackliga organi­seringen har dock kommit på efter­kälken. Omkring 90 procent av textil­arbetarna är kvinnor – och bland de problem de har att tampas med är många kopplade till deras kön.

UTRIKESREPORTAGE: Utfiske i Senegal
I Senegal är fisket en av de största och äldsta industrierna. Men den lokala marknaden hotas i allt större utsträckning av internationella storföretags utfiskning. Lönsamheten i exportnäringen riskerar att svälta ut befolkningen i Sant-Louis, där fisk är huvudfödan och nyckeln till försörjning. Arbetaren reste till Senegal för att tala med fiskarna.

KULTURREPORTAGE: Queerkollektiv i Berlin kämpar för sin överlevnad
Vid årsskiftet löpte Liebig34:s kontrakt ut. Men det anarkistiska, queer­feministiska kollektivet vägrar lämna frivilligt. Kampen om kollektivhuset är större än så: Liebig34 är mittpunkten i en rörelse mot den gentrifiering som hotar Berlin.

INRIKESREPORTAGE: Våld vid utvisningar
Våldsamma fasthållningar. Sparkar i ryggen. Slag mot pungen. Hot och hån. Det är några av övergreppen vid utvisningsförsök som asylsökande har polisanmält Kriminalvården för under det senaste året. Arbetaren har talat med några av de berörda.

INTERVJUN: Robert Hurula
Robert Hurulas nya album heter Klass och har en omslagsbild från polisen, tagen när han åkte fast för inbrott som 19-åring. Han säger att klass ”borde ju för fan vara den största frågan i världen egentligen” men att skivan rör klass ur hans eget, lilla perspektiv. Arbetaren träffar Hurula inför skivsläpp och turné.

LEDARE av Anna Maria Saxgård

Alltid i Arbetarens magasin:

  • Inrikes- och utrikesnyheter från den gångna månaden
  • Reportage
  • Kulturreportage
  • Recensioner
  • Opinion: Intro, Ledare och Sista ordet

 För att lägga vantarna på Arbetarens Magasin teckna en prenumeration här eller beställ ett gratis prov-ex här.