Magasin #5 2019

Arbetarens månadsmagasin når bara prenumeranter på webbtidningen. Teckna en prenumeration för 49:- i månaden här eller beställ ett gratis prov-ex här.

Bland annat i detta magasin:

UTRIKESREPORTAGE: Honduras
För tio år sedan skapade det centralamerikanska landet Honduras första­sides­rubriker världen över – landets president Manuel Zelaya hade störtats. Men snart hamnade Honduras i medieskugga, ända tills migrantkaravanerna förra året uppmärksammades. Människor flyr inte bara från fattigdom och våld utan från ett land där soldaternas stöveltramp åter ekar på gatorna, där insti­tutionerna är urholkade och de mänskliga rättigheterna är spel för gallerierna. Vi har en diktatur igen, säger en politisk aktivist som Arbetaren talat med.

KULTURSAMTALET: Kvinnorna som formade pophistorien
Författaren, radioproducenten, musikern med mera Anna Charlotta Gunnarson har gett ut andra delen av sin serie om popmusikens obeskrivna historia. Den här gången handlar det om kvinnornas okända historia som musiker, makthavare och föregångare inom alla genrer och kulturer. Arbetaren fick en pratstund med en entusiastisk mångsysslare.

SOMMARFÖLJETONGEN: Högspänning av Henrik Bromander
Henrik Bromander är författare, serieteckare och krönikör i Arbetaren. I sommar publicerar vi hans bok Högspänning som följetong i tidningen. I månadens magasin kan ni läsa början.

RADAR: Ett väpnat segertåg av Daniel Lindvall
Bilden av Storbritanniens förvandling från agrar hantverksekonomi till industrination domineras ofta av bomullsfabriker och ångmaskiner utvecklade av individuella genier, lössläppta av tidens liberala strömningar. Det är en bild som Priya Satia gör upp med i Empire of Guns. Där visar hon i stället visar hur den framväxande moderna statens institutioner vägledde det privata kapitalet mot industri­revolutionen – och hur avgörande vapenindustrin och krigsmakten var.

LEDARE av Emil Boss

Alltid i Arbetarens magasin:

  • Inrikes- och utrikesnyheter från den gångna månaden
  • Reportage
  • Kulturreportage
  • Recensioner
  • Opinion: Intro, Ledare och Sista ordet

 För att lägga vantarna på Arbetarens Magasin teckna en prenumeration här eller beställ ett gratis prov-ex här.