Inrikes #70/2019

Ledande nazister driver byggföretag i Stockholm

Styrelseordförande för Profero Bygg AB är nazisten Anders Rydberg (överst), som sedan tidigare utreds för penningtvätt sedan polisen hittat 62 300 kronor i kontanter i en lägenhet kopplad till honom. Som ordinarie styrelseledamot sitter nazisten Fredrik Kosonen (nedre bilden). Foto: Google Maps och Wearesverige.se. Montage: Arbetaren

ARBETAREN AVSLÖJAR | Ledande personer inom nazistorganisationen Nordisk styrka, varav en sedan tidigare utreds för penningtvätt, driver ett byggföretag tillsammans i centrala Stockholm. Profero Bygg AB startades i början av augusti förra året – bara ett år innan Nordisk styrka bröt sig ur Nordiska motståndsrörelsen som ett radikalare alternativ inom den svenska vit makt-rörelsen.

För bara några veckor sedan lanserades Nordisk styrka, något Arbetaren tidigare rapporterat om. Organisationen är tänkt att fungera som ett radikalare alternativ till den våldsamma nazistsekten Nordiska motståndsrörelsen, NMR, och leds av Klas Lund, grundare och tidigare ledare inom NMR och en veteran inom den svenska vit makt-rörelsen. Klas Lund är dömd för bland annat dråp, rån och grovt vapenbrott.

Nu kan Arbetaren avslöja att ett par av ledarna inom organisationen även driver ett byggföretag tillsammans. En av dem, Anders Rydberg, utreds dessutom för penningtvätt sedan polisen hittat 62 300 kronor i kontanter i en lägenhet kopplad till honom.

Anders Rydberg står som styrelseordförande i Profero Bygg AB och är tidigare så kallad ”nästeschef” för NMR i Stockholm. Företaget är registrerat på Södermalm i Stockholm på samma adress som Anders Rydberg står skriven på tillsammans med en annan aktiv nazist, Amanda Thun.

Vid sin sida i företaget har Rydberg ytterligare en brottsdömd nazist, som också ingår i den nya kärntruppen i Nordisk styrka: Fredrik Kosonen. Som styrelsesuppleant sitter dessutom Maria Bergman, som bor tillsammans med den kände nazisten Niklas Yngwe.

Profero Bygg har inte lämnat in någon deklaration till Skatteverket ännu, eftersom bolaget startade så pass nyligen, men enligt myndigheten betalade de in 42 171 kronor i arbetsgivaravgifter så sent som i juli i år – något som tyder på att verksamheten flyter på.

Enligt källor till Arbetaren förekommer även en av de anställda i byggföretaget i samma omfattande förundersökning som Anders Rydberg och Fredrik Kosonen. I den beskrivs bland annat husrannsakan i Anders Rydbergs skåpbil och i en lägenhet i Södertälje dit bägge tros ha kopplingar.

Vid husrannsakan hittade polisen förutom 50 000 kronor i kontanter även en större mängd hagelpatroner, flera burkar med pepparspray och material för vapentillverkning. Något som gör att Anders Rydberg, förutom misstanke om penningtvätt, även misstänks för olaga vapeninnehav brott mot vapenlagen samt förberedelse till grov misshandel.

Profero Bygg tycks främst inrikta sig på enklare byggjobb som exempelvis staketbyggen, trädäck och altaner. Enligt den egna verksamhetsbeskrivningen hyr de även ut personal inom byggbranschen. Företaget har ingen egen hemsida utan tycks hitta sina kunder genom hantverksförmedlare på nätet.

Plötsligt kommer det en ny grupp som placerar sig ännu längre ut på den radikala skalan.

Jonathan Leman, researcher, Expo

Jonathan Leman, researcher, Expo

Nordisk styrka bildades som en utbrytargrupp ur Nordiska Motståndsrörelsen efter att flera ledande personer tyckt att NMR liberaliserats. Arbetaren har tidigare rapporterat om de risker splittringen tros kunna komma att medföra.

– Plötsligt kommer det en ny grupp som placerar sig ännu längre ut på den radikala skalan. Det kan naturligtvis skapa en dynamik där grupperna vill visa sig tuffa, inte bara i ord, sade Jonathan Leman, som är researcher på Expo, till Arbetaren i början av augusti.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga