Sexologen: ”Det har hjälpt många par hitta tillbaka till varandra”

När vissa uttryck citeras och rycks ur sitt sammanhang kan det lätt skapa oro bland en del läsare. Det verkar vara precis vad som hänt i det här fallet. Jag vill därför förtydliga det jag ville förmedla under min föreläsning, skriver sexologen Helena Cewers i en replik till läkaren Jona Elings krönika i Arbetaren den 12 oktober.

Debatt
”För etablerade kärlekspar med en sund och härlig sexualitet som hamnat i sexuell obalans kan uttrycket ’Why Not’ ses som något positivt i stället för att någon drar sig undan sex av olika skäl”, skriver sexologen Helena Cewers (t v) i sin replik på Jona Elings krönika.
Foto, Helena Cewers: Privat. Montage: Arbetaren

Den 10 september 2016 hade jag förmånen att få föreläsa för cirka 150 ST-läkare på Malmö Arena och samtidigt få dela med mig av min långa erfarenhet som barnmorska och sexolog.

REPLIK
på läkaren Jona Elings krönika i Arbetaren nr 72

Jag blev så ledsen och upprörd när jag en månad senare läste krönikan i tidningen Arbetaren. När vissa uttryck citeras och rycks ur sitt sammanhang, som i artikeln, kan det lätt skapa oro bland en del läsare. Det verkar vara precis vad som hänt i det här fallet. Jag vill därför förtydliga det jag ville förmedla under min föreläsning.

Jag har cirka 40 års erfarenhet av att arbeta med kvinnors och mäns sexuella hälsa och tror inte någon patient skulle känt igen sig såsom artikeln är vinklad.

Med uttrycket ”Why Not” menar jag INTE att någon som inte vill ska ställa upp på sex oavsett orsak.

Däremot kan uttrycket hjälpa etablerade kärlekspar med en sund och härlig sexualitet som hamnat i sexuell obalans och där ”samtalen” mellan dem kanske inte räckt till.  Då kan uttrycket ”Why Not” ses som något positivt i stället för att någon drar sig undan sex av olika skäl. Det har hjälpt många par att hitta tillbaka till varandra. Uttrycket ”Why Not” har inget att göra med sex när någon absolut inte vill.

Då kan uttrycket ”Why Not” ses som något positivt i stället för att någon drar sig undan sex av olika skäl. Det har hjälpt många par att hitta tillbaka till varandra.

Att ta en ”snabbis” med värme och lust kan vara ett bra knep när man tycker att tiden inte räcker till för sex eller när man inte har tillräckligt med tid tillsammans ensamma. Att ha närhet och kyssar när man fött barn i stället för en sexuell akt, tills man läkt och känner att man verkligen vill ha den sexuella akten, är också sex.

Att jag uppmanat nyförlösta kvinnor att ha sex 3 gånger i veckan är ren lögn. Jag har aldrig pratat om detta – ej heller om unga människors sexualitet, incest, våldtäkt med mera. Viktiga ämnen, men det var inte meningen med mitt föredrag.

Jag vill än en gång understryka att ”Why Not” och ”snabbisar” inte har med nyförlösta par, kvinnor och män med smärtor etc att göra utan ett verktyg till par som kommit i sexuell obalans.

Sex föder sex. Går det för lång tid utan sex i en relation och den ena partnern vill mer än den andra, finns det risk att man drar sig undan sex och bidrar till att även ömhet, närhet och kyssar blir lidande.

Sex föder sex. Går det för lång tid utan sex i en relation och den ena partnern vill mer än den andra, finns det risk att man drar sig undan sex.

Att man under livet har perioder utan sexlust (till exempel vid nedstämdhet, sjukdomar, separationer med mera) är också normalt.

Mitt budskap till specialistläkarna var, och är fortfarande, att våga och vilja se den enskilda patientens sexualitet och sensualism, oavsett när i livet, samt kunna få det stöd och den hjälp, eventuellt med läkemedel, som kan hjälpa oss alla att få vara sexuella varelser så länge vi har lust.

Jona Elings replikerar på inlägget här.