Inrikes

”Vi jobbar på att få fram identiteter”

En man slogs ned i samband med en nazistisk manifestation i Åkersberga i lördags. Svenska Motståndsrörelsen, SMR, har tagit på sig misshandeln och hängt ut offret med bild på sin sajt. Arbetaren har utifrån bildmaterialet från lördagen identifierat samtliga av aktivisterna från SMR – men polisen arbetar ännu med att få fram namnen på de inblandade.

I lördags misshandlades en man i 55-årsåldern utanför ett köpcentrum i Åkersberga norr om Stockholm. Detta i samband med att den nazistiska organisationen Svenska Motståndsrörelsen, SMR, delade ut flygblad.

Mannen ska ha sagt ifrån till SMR-anhängarna och då fått motta slag och sparkar av minst fyra av nazisterna i utrymmet mellan glasdörrarna in till gallerian.

På SMR:s propagandasajt Nordfront hängdes offret redan samma dag ut med bild och SMR tog på sig misshandeln. Trots det uppgav förundersökningsledaren Anneli Lundberg vid Täbypolisen till Arbetaren på tisdagen att utredningsläget inte var ”jättegott” och att SMR är en gruppering som inte finns med i utredningen.

Dessutom förnekar hon i motsats till sin kollega, stationsbefälet Mikael Pelagalli, att polisen tagit del av filmer eller annat bildmaterial från den aktuella händelsen.

Anneli Lundberg har heller inte fått kännedom om att det skulle ha funnits några flaggor med SMR:s logga på plats. Detta trots att det i medierna figurerat bilder från händelsen där dessa flaggor klart och tydligt syns.

Arbetaren har tagit del av foton från SMR:s manifestation i Åkersberga och kunde snabbt identifiera samtliga personer på bilderna som kända SMR-aktivister. Samtliga av personerna på fotona var med vid attacken mot en antirasistisk demonstration i Kärrtorp i december 2013. Minst två av dem har figurerat i utredningarna om mordet på en 22-årig man i Vallentuna i september 2012, respektive mordförsöket i Hökarängen i december 2013.

På onsdagseftermiddagen, mer än fyra dygn efter att misshandeln ägt rum, fanns ännu inga misstänkta. Inte heller hade några förhör utöver dem med vittnen och målsäganden på brottsplatsen hållits, uppger Christer Sandström, informationsansvarig på polisen i Roslagen.

Känner ni till uppgifterna på SMR:s hemsida Nordfront?

– Vi har inte kunnat komma åt den där sidan tidigare för polisen har spärrat tillgången till sådana sidor. Men nu har utredningsmannen varit på en dator utanför vårt nät och där finns en bild på målsäganden men inget namn. Det vi jobbar på nu är att få fram identiteter på de personer som finns på de bilder som både polisen och vittnen tagit med sina mobiltelefoner vid tillfället. Vi har försökt få över bilderna digitalt, men det är dålig kvalitet så vi håller på att försöka rekapitulera dem för att se om det går att identifiera några personer.

Vi på Arbetaren har gått igenom bildmaterialet och kunnat identifiera samtliga aktivister från SMR som var på platsen.

– Jaha, oj. Ja men då borde väl vi klara av det också tycker man. Kan vi inte ta hjälp av er då? Nej, det är väl inte så det funkar.

Nej, det är ju inte det…

– Men vi har en plan. Vi har ju folk som arbetar med, eller mot, de här grupperingarna så det ska nog gå att identifiera personerna.

Händelsen i Åkersberga i helgen är bara ett i raden av misshandelsfall där medlemmar i SMR har attackerat människor på öppen gata i samband med sina aktioner, men där polisen inledningsvis har hävdat att det inte finns tillräcklig bevisning eller går att identifiera några misstänkta.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp