Nazistiskt mordförsök utreds igen

Tre av de nazister som greps efter attacken på en demonstration i Kärrtorp i Stockholm i december gick att identifiera från ett brutalt knivöverfall en vecka tidigare. Nu tas utredningen om mordförsöket på Fidel Ogu upp igen.

Inrikes
– Jag ville höra vad de försökte säga. Du vet, kanske behövde de hjälp eller något, berättade Fidel Ogu för SVT:s reporter. Fidel Ogu attackerades oprovocerat av de fyra nazisterna.
Foto: SVT

Det var SVT:s Uppdrag granskning som för tre veckor sedan kunde visa på kopplingen mellan mordförsöket på Fidel Ogu i Hökarängen och attacken på den antifascistiska demonstrationen i Kärrtorp veckan därpå. Fyra unga män fångades på övervakningskameror när de jagade en afrikansk man inne på Hökarängens tunnelbanestation. Han lyckades komma undan, men strax därpå mötte de Fidel Ogu från Nigeria. Han höggs i magen med kniv i ett som det verkar helt oprovocerat överfall och var en hårsmån från döden. Enligt vittnen skrek anfallarna ”sieg heil”.

Tre av de utpekade gärningsmännen fanns bland de gripna nazisterna i Kärrtorp. Trots vittnen, övervakningsfilmerna och DNA-spår lades utredningen ner, och sambandet med Kärrtorp var i stort sett okänt innan Uppdrag gransknings program om Svenska motståndsrörelsen sändes i slutet av april.

Att utredningen nu tas upp igen beror på att advokaten Sten De Geer efter SVT-programmet överklagat nedläggningsbeslutet, skriver Aftonbladet.

Sten De Geer argumenterar att även om det inte går att bevisa vem som höll i kniven borde alla fyra kunna åtalas för medhjälp till mordförsök.