Inrikes

Tio tusen mot nazism i Malmö

Söndagens demonstration i Malmö drog stora mängder människor. Foto: Stig-Åke Jönsson/TT

Minst 10 000 personer deltog i söndagens demonstration i Malmö mot nazism. Naziattacken 8 mars på 25-årige Showan Shattak och tre andra har upprört många, och uppslutningen på Möllevångstorget under parollen "kämpa Malmö – antifascism är självförsvar" var rekordstor.

– Det var längesen, om vi någonsin såg så mycket folk samlas på torget, säger Ewa-Gun Westford, polisens informatör, till TT.

Deltagare i demonstrationen kunde berätta att när täten kommit fram till Gustav Adolfs torg i centrala Malmö hade de sista inte lämnat Möllevångstorget.

Arrangörer för demonstrationen var Skåne mot rasism, och i kallelsen skriver man bland annat så här: 

Med stadsdelar fyllda av liv och engagerade människor berövas fascismen sin livsluft. Den mest effektiva antifascismen är när vi går ihop i vardagen, när vi säger ifrån, när vi vägrar vara rädda. När vi bryr oss om och hjälper varandra, och organiserar oss i våra kvarter, på våra skolor och på våra arbetsplatser.

Demonstrationer har hållits på en rad håll under helgen, bland annat i Umeå, Stockholm, Västerås, Trollhättan och Uppsala. Störst uppslutning vid sidan av Malmö var det i Göteborg, där olika bedömare talar om mellan 2 000 och 4 000 personer. 

Även i Berlin och Hamburg har demonstrationer hållits.

Fyra personer vårdades på sjukhus efter attacken ett par kvarter från Möllevångstorget förra helgen. Tre med knivhugg av varierande allvarligt slag, och en – 25-årige Showan Shattak – med svåra skallskador. Showan Shattak uppges nu ha vaknat och svävar inte längre i livsfara.

Även på lördagens fotbollsmatch i Svenska Cupen mellan Malmö FF och Hammarby täcktes hemmalagets ståplatsläkare av banderoller till stöd för den mycket engagerade MFF-supportern Showan Shattak och mot nazismen. Länge såg det ut som om MFF:s styrelse skulle förbjuda alla antinazistiska banderoller, men i sista stund gjorde man en helomvändning.

Två nazister sitter häktade för mordförsök. En tredje släpptes efter häktningsförhandlingen, men är fortfarande misstänkt. 31-årige Andreas Carlsson, aktivist inom Svenskarnas Parti och en av de som reste ner till Ukraina för att delta i de fascistiska frikårernas patrullering i Kiev, jagas av polis, också han misstänkt för mordförsök sedan ett av offren pekat ut honom.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga