Sociala företag – en ny guldgruva

När klassiska åtgärdsföretag som Jobbfabriken fått dåligt rykte har en flora av nya ­aktörer dykt upp för att kapa åt sig av Arbetsförmedlingens olika stöd. Särskilt av de 150 miljoner i månaden som betalas ut i anordnarbidrag för Fas 3.

Inrikes
Sociala företag har bara existerat i några få år medan branschen har en explosiv utveckling. En del av företagen drivs av ideella föreningar, andra av ekonomiska föreningar eller                      bolag skapade enbart för detta syfte.
Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX

Föreningen Slup (Stockholms läns utvecklingspartnerskap för den ­sociala sektorn) ordnar i maj en bussresa till så kallade sociala företag, med frukost, lunch, föredrag och besök på fem företag. Det handlar om Steg för steg som har ett kafé, Jobbverket som bland annat driver en biltvätt, Hela människan med en second hand-butik, Blå vägen med catering, hunddagis och städning och Trappstegen, som driver olika projekt, exempelvis ­second hand-butik och IT-hjälp. 

Begreppet ”socialt företag” har bara existerat i några få år, men branschen har en explosiv utveckling: i dag 268 företag med 9 000 ”anställda” runt om i landet. En del av dem drivs av ideella föreningar, andra av ekonomiska föreningar eller bolag skapade enbart för detta syfte.

Flera offentliga projekt har också startats för att stödja utvecklingen av sociala företag. Euro­peiska socialfonden, ESF, satsar exempelvis 15 miljoner i den ”sociala ekonomin” i mellersta Norrland, med särskild inriktning på att hitta Fas 3-platser.

Ett socialt företag ska, enligt en ofta använd definition, integrera en socialt utsatt grupp på arbetsmarknaden, främja deltagarmedverkan, och återinvestera eventuell vinst i verksamheten. Att ett företag klassar sig som ”socialt” betyder i praktiken att det kan bygga sin verksamhet, inklusive produktionen av varor och tjänster direkt för försäljning, helt eller nästan helt på Fas 3-placerade, praktikanter och arbetstränande personer – något som inte skulle accepteras i ett vanligt företag.

De få handledare och andra anställda (förutom ägarna själva) i de sociala företagen är vanligen berättigade till mer eller mindre generösa anställningsstöd. I snitt får de 90 procent av lönekostnaderna betalda av Arbetsförmedlingen.

I Sundsvall erbjuder det sociala företaget HK Städ exempelvis städning av en trerumslägenhet för 500 kronor, efter Rutavdrag. Nor­malt marknadspris är 1 250 kronor. 

”Det snedvrider konkurrensen så klart. Det går inte att komma ifrån att det skapar felaktiga förutsättningar för branschen”, kommenterar Peter Norberg, vd för ett reguljärt städbolag, för Jämtlandsnytt.

Jobbverket erbjuder full in- och utvändig bilrengöring för 260 kronor eller däckbyte för 200 kronor, medan priser på det dubbla inte verkar vara ovanligt på ”vanliga” verkstäder, även om exakt jämförelse är svår att göra. Re:form, ett socialt företag drivet av Mellringekyrkan i Örebro, utför en mer avancerad service med bland annat lackbättring och maskinvaxning. 

Det är ett brett spektrum av organisationer som gett sig in branschen. Folkuniversitet har ett program kallat Resurspoolen som helt enkelt innebär ”hjälp att hitta en Fas 3-plats utifrån dina intressen”. Folkets hus i Rågsved driver second hand-butiken Andra varvet, som bland annat som Fas 3-sysselsättning erbjuder ”bevakning av ’bortskänkes’-annonser i press och på internetbaserade ­sidor”.

Susanna Svensson, en av skribenterna bakom bloggen Fasan som handlar om Fas 3 och andra åtgärder,  kommenterar: 

– Från anti-Fas 3-rörelsen har en taktik varit att be folk att inte ge till second hand-butiker som utnyttjar arbetslösa. Om nu några blivit så giriga att de sätter Fas 3-are på att dammsuga Blocket efter ”skänkes”-annonser, måste vi tydligen börja uppmana till att slänga fullt funktionsdugliga grejer i stället. 

Fast sociala företag inte väntas dela ut vinster finns det inga begränsningar på hur hög lön ägaren kan ta ut. Tidigare i år avslöjade TV4-nyheterna att Prio 1, en second hand-kedja som klassade sig som socialt företag, ägd av moderata kommunpolitikern Sara Andersson, hade obetalda hyror och skulder samt ägnade sig åt svartförsäljning och fiffel med närvarolistor.