Inrikes

SAC-kampanj mot Ikea

Ikea bryter mot grundläggande fackliga rättigheter, hävdar facket. Därför arrangerades flygbladsutdelning mot möbeljätten på flera orter i landet den gångna helgen.

Konflikten vid Ikeas lager i Torsvik utanför Jönköping började med att en anställd syndikalist bad om tillstånd att sätta upp en anslagstavla för facklig information. Företaget nekade, med hänvisning till att de bara tillåter anslagstavlor från kollektivavtalsslutande fack, varpå den anställde uttryckte sig nedlåtande om cheferna inför några kollegor. För detta erhöll han en skriftlig varning.
– Ikea bryter mot rätten att fritt organisera sig i och med att våra medlemmar inte kan ta del av facklig information på samma sätt som andra, utan en anslagstavla. Dessutom kan de inte precisera någon laglig grund för varningen och bryter mot MBL när de inte kallat oss till förhandling innan de varnar, säger Claes Gerleman från Jönköpings LS.
Protester utanför Ikea-varuhus har hittills genomförts i Jönköping, Malmö, Stockholm, Göteborg, Gävle och Växjö. Nya flygbladsutdelningar planeras kommande helg och om dessa inte får företaget att tillmötesgå kravet på en anslagstavla, tillbakadragen varning och skadestånd kan syndikalisterna komma att varsla om blockader mot Ikea-varuhus.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga